Heb jij een auto op de zakelijke balans staan en rijdje hem privé? Dan moet je deze maand de BTW-correctie voor het privégebruik van een auto van de zaak over het jaar 2018 aangeven. Er is echter een aantal zaken dat je in de gaten moet houden.
In principe bedraagt de BTW-correctie 2,7% van de catalogusprijs van de auto, maar soms leiden andere factoren tot een gunstigere uitkomst. Als er over het gebruik van de auto onvoldoende informatie voor handen is, wordt het vaste percentage toegepast. Soms is die informatie wel aanwezig en dat kan zomaar tot fiscaal voordeel leiden.
Hoeveel rijd je privé daadwerkelijk?
Wanneer de werkelijke privékilometers in een kalenderjaar bekend zijn, dan worden deze afgezet tegen het – in dat jaar- totale aantal gereden kilometers. Die formule vormt de basis voor de BTW-berekening over het privégebruik. Vervolgens wordt dat percentage vermenigvuldigd met de BTW op de autokosten. Vergeet daarbij niet om in de eerste vijf jaar van het autobezit ook 1/5 van de BTW op de aanschafwaarde mee te nemen.
1,5% in plaats van 2,7%
Wordt er wel uitgegaan van het maximale aantal kilometers? Dan kan er vanaf het vijfde jaar na het jaar van aanschaf ook een lager aantal kilometers worden toegepast. Dat bedraagt dan 1,5% in plaats van de standaard 2,7%.
Let op woon-werkverkeer
Het bijhouden van de privékilometers kan dus veel geld schelen. Zeker bij auto’s die privé relatief weinig gebruikt worden. Let daarbij wel op dat woon-werkverkeer voor de BTW ook als privégebruik wordt gezien. Voor de bijtelling is het woon-werkverkeer zakelijk.
Een mooi fiscaal voordeel
De regeling houdt ook in dat bestelauto’s die niet privé, maar wel voor woon-werkverkeer gebruikt ook met de BTW-correctie te maken hebben. Er wordt tenslotte geen loonbelastingbijtelling geheven. Ook in die situatie kan het rekenen met het werkelijke aantal gereden privékilometers een mooi fiscaal voordeel opleveren.