Mazda Blog

Poetstips

Poetstips Mazda CX-3

Een beschadiging of krasje in je Mazda is nooit fijn. Het liefst laat jij jouw hele Mazda blinken en stralen. Gelukkig zijn er veel oplossingen voor, zoals wegpoetsen, polijsten, aanstippen of spotrepair. Je Mazda dealer kan je hierbij helpen of je doet het zelf. We geven je graag enkele poetstips zodat jij en je Mazda weer mooi voor de dag kunnen komen. 

Er zijn drie soorten lakschades met ieder zijn eigen aanpak: oppervlakkige lakschades, diepe lakschades en schades-met-deuk. Om de juiste aanpak voor de beschadigingen op je autolak te bepalen, moet je weten hoe diep de kras is. 

Bepaal de krasdiepte

Gebruik een sopje om te ontdekken hoe diep een kras is. Verdwijnt de kras na schoonmaken en verschijnt deze weer bij het opdrogen? Dan is je kleurlaag nog aanwezig maar je transparante toplaag wel beschadigd.

Als er een wit of gijs lijntje zichtbaar blijft – dat is de grondlak – dan is waarschijnlijk de kleurlaag ook ‘door’. En zie je kaal metaal? Dan wordt het serieus herstelwerk. 

Oppervlakkige kras: voorzichtig polijsten

Heel lichte beschadigingen herstel je het beste met poetsen. Maak de oppervlakte goed schoon en polijst vervolgens met een zachte, schone, droge doek en een veilig polijstmiddel. Doe dit niet te fanatiek, want dan poets je door de lak heen. Mocht een krasje in de toplaag toch zichtbaar blijven, dan kun je dat ‘vullen’ door ‘t aan te stippen met een (blanke) lakstift.

Diepere kras: kleurlak én toplaag herstellen

Als de kras door de kleurlaag heen is tot in de grondlak dan moet je ook polijsten en aanstippen met een lakstif, maar dan de kleurlak én de toplaag. Kies bij jouw Mazda dealer of servicepunt exact de kleurlak voor jouw Mazda. Maak ’t vervolgens na goed drogen af met de blanke lak(stift).

Tot op het metaal of dieper

Is jouw kras tot in het metaal, inclusief wellicht een deukje of deuk? Dan is een uitgebreidere reparatie nodig. Daarom adviseren wij om hiervoor langs te gaan langs je Mazda dealer.

Mobiele versie afsluiten