Vanwege de coronamaatregelen werken we al maandenlang massaal vanuit huis. Een leuk uitstapje in het weekend zit er ook niet in. Het gevolg is dat veel mensen bijtelling betalen voor het privégebruik van een zakenauto die amper gebruikt wordt. Een veelgestelde vraag is dan ook: kan ik de bijtelling tussentijds stopzetten?
Laten we meteen met de deur in huis vallen. Nee, je kunt de bijtelling voor het privégebruik van een zakenauto niet zomaar stopzetten. De Belastingdienst gaat voor de bijtelling altijd uit van een heel kalenderjaar.
Verklaring geen privégebruik auto
Als je geen bijtelling meer wilt betalen omdat je met de zakenauto minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, dan kun je een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen. Deze verklaring is geldig voor onbepaalde tijd, maar gaat pas in per 1 januari van het nieuwe jaar. Vanaf dat moment betaal je geen bijtelling meer voor het gebruik van de zakenauto, niet eerder. Ook niet als je halverwege het jaar wisselt van auto, bijvoorbeeld bij het ingaan van een nieuw leasecontract. Tevens moet je een sluitende rittenregistratie bijhouden waarmee je kunt aantonen dat je niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt.
Extra vervelend dus voor wie bijtelling betaalt voor een zakenauto die nauwelijks privé gebruikt wordt. Daarentegen zijn gelukkig wel de regels voor de reiskostenvergoeding versoepeld zolang het advies geldt om thuis te werken.
Nieuwe werkgever
Je bent wel vrij om te stoppen met bijtellen als je midden in het jaar van baan wisselt en van je nieuwe werkgever je eerste zakenauto in ontvangst neemt. Ieder van beide werkgevers is verantwoordelijk voor de loonheffingen over de periode waarin de werknemer bij dat bedrijf in dienst is. Als dat niet het hele jaar is, kijk dan bij het gebruik van een rittenregistratie naar een tijdsevenredig deel van het maximum aantal privékilometers. Als je bijvoorbeeld per 1 oktober in dienst treedt, mag je tot en met december dus maximaal 500/12 x 3 = 125 privékilometers rijden.