Stel: je bent ondernemer en rijdt een auto van de zaak, maar bent ook nog elders in loondienst. Kun je die auto dan ook gebruiken voor zakelijke ritten van die andere baan, zonder dat je bijtelling verschuldigd bent?
Nee, oordeelde het Gerechtshof Den Haag in een recente zaak. Het ging hier om een ondernemer die een eigen zaak runt, maar ook elders in loondienst is. De auto die op de balans van haar eigen onderneming staat, gebruikte zij ook voor het woon-werkverkeer naar dat andere bedrijf.
Geen sprake van woon-werkverkeer
Omdat woon-werkverkeer bij de belastingdienst geldt als zakelijke rit, was de betreffende ondernemer ervan overtuigd dat zij met een sluitende rittenregistratie geen bijtelling verschuldigd was. De rechter oordeelt daar in hoger beroep anders over. Er is hier namelijk geen sprake van woon-werkverkeer met een auto van die werkgever, maar met een auto uit de eigen onderneming.
Twee uitzonderingen
In een eerdere zaak oordeelde de Hoge Raad dat dit soort kilometers dan als privégebruik gelden. Als een kilometervergoeding voor de kosten van dat gebruik is opgenomen in de winst, of het loon uit de dienstbetrekking deel uitmaakt van de winst, is dat niet van toepassing.
Bijtelling betalen
Beide gevallen waren in deze zaak niet van toepassing. Ondanks dat het ging om ‘slechts’ 1.282 gereden kilometers, moet de ondernemer toch bijtelling over het gehele jaar betalen. Door een gebruiksvergoeding in de winst van de eigen onderneming op te nemen, kun je zo’n ongewenste uitkomst voorkomen.