Financieel, Verdieping 22-04-19 | 4559 keer gezien

Zakelijke auto gebruiken voor tweede baan: wat nu?

Stel: je bent ondernemer en rijdt een auto van de zaak, maar bent ook nog elders in loondienst. Kun je die auto dan ook gebruiken voor zakelijke ritten van die andere baan, zonder dat je bijtelling verschuldigd bent?

Nee, oordeelde het Gerechtshof Den Haag in een recente zaak. Het ging hier om een ondernemer die een eigen zaak runt, maar ook elders in loondienst is. De auto die op de balans van haar eigen onderneming staat, gebruikte zij ook voor het woon-werkverkeer naar dat andere bedrijf.

Geen sprake van woon-werkverkeer

Omdat woon-werkverkeer bij de belastingdienst geldt als zakelijke rit, was de betreffende ondernemer ervan overtuigd dat zij met een sluitende rittenregistratie geen bijtelling verschuldigd was. De rechter oordeelt daar in hoger beroep anders over. Er is hier namelijk geen sprake van woon-werkverkeer met een auto van die werkgever, maar met een auto uit de eigen onderneming.

Twee uitzonderingen

In een eerdere zaak oordeelde de Hoge Raad dat dit soort kilometers dan als privégebruik gelden. Als een kilometervergoeding voor de kosten van dat gebruik is opgenomen in de winst, of het loon uit de dienstbetrekking deel uitmaakt van de winst, is dat niet van toepassing.

Bijtelling betalen

Beide gevallen waren in deze zaak niet van toepassing. Ondanks dat het ging om ‘slechts’ 1.282 gereden kilometers, moet de ondernemer toch bijtelling over het gehele jaar betalen. Door een gebruiksvergoeding in de winst van de eigen onderneming op te nemen, kun je zo’n ongewenste uitkomst voorkomen.

Delen via

Tags:   bijtelling

  • J Jaspers schreef:

    Als ik nu op mijn bijbaan als zzp-er een auto lease of aanschaf en netje de bijtelling regel, mag ik dan wel de die auto voor woon werkverkeer ritten voor mijn andere baan in loondienst gebruiken?

  • R. Zuure schreef:

    Gewoon als zzp’er een ‘young-timer’ kopen. Dan is men in dit soort belachelijke situaties van al dat overheids gegraai af. Belachelijk hoe onze overheid met deze dingen omgaat, terwijl ze miljarden verspillen aan uitkeringen aan buitenlandse ex-werknemers. De kleine ondernemer is altijd weer de klos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *