Financieel, Verdieping 25-07-19 | 2637 keer gezien

Moet ik mrb betalen voor een auto met buitenlands kenteken?

Ben je als Nederlands ingezetene houder van een auto met buitenlands kenteken? Houd er dan rekening mee dat je daarvoor Nederlandse wegenbelasting (mrb) moet betalen en dat de belastingdienst ruime naheffingsbevoegdheden heeft.

Sinds 2014 mag een naheffing worden opgelegd over de periode die begint op de dag dat de houder van de auto zich inschreef (of had moeten inschrijven) in het bevolkingsregister en loopt tot de dag van de constatering van het Nederlandse weggebruik met deze buitenlandse auto. De naheffingsperiode kan daarbij oplopen tot vijf jaar, waarbij de belastingdienst een boete van 100% kan opleggen.

Is dat geen discriminatie naar nationaliteit? Die vraag werd een jaar geleden door de Rechtbank Zeeland-West-Brabant bij de Hoge Raad neergelegd, die nu zijn oordeel heeft gegeven.

De Hoge Raad oordeelt dat er geen sprake is van discriminatie in strijd met het Europese verdrag. De belastingdienst handelt rechtvaardig, omdat die anders in de problemen zou komen met de handhaving van de mrb-plicht op auto’s met een buitenlands kenteken die worden gebruikt door in Nederland wonende personen.

Wel zegt de Hoge Raad dat er een mogelijkheid van tegenbewijs is. Het kan immers zo zijn dat de betreffende persoon de auto nog niet ter beschikking had op de dag dat van inschrijving in het bevolkingsregister. Als dat aannemelijk gemaakt kan worden, begint de naheffingsperiode op een later moment.

Ook kan het zo zijn dat de buitenlandse auto op de dag van inschrijving al wel ter beschikking was, en op het controlemoment ook, maar in de tussentijd gedurende een bepaalde periode niet. Als dat kan worden aangetoond, ontvangt de betreffende persoon over de tussenliggende periode geen naheffing, zo luidt het nieuwe oordeel van de Hoge Raad.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *