Zijn mijn in het buitenland gemaakte brandstofkosten aftrekbaar van de bijtelling?
Wie met de leaseauto terug van vakantie komt, stelt zichzelf vaak de vraag: zijn mijn in het buitenland gemaakte brandstofkosten fiscaal aftrekbaar? Volgens jurisprudentie hierover is dit niet mogelijk. Er is wel een andere manier om de kosten terug te krijgen.
Vaak zit bij de leaseauto een brandstofpas waarmee je in Nederland kunt tanken, maar niet in het buitenland. Dan dien je dus zelf de brandstof (en bijvoorbeeld tol) te betalen. De kosten hiervan kunnen gemakkelijk hoger uitvallen dan de maandelijkse bruto-bijtelling. Dan rijst regelmatig de vraag of deze kosten – die de rijder zelf betaalt – afgetrokken kunnen worden van de bijtelling, net als de eigen bijdrage voor privégebruik. Specifieke jurisprudentie hierover geeft duidelijkheid.
Rechter oordeelt anders
De jurisprudentie betreft een werknemer die drie maanden lang in een auto van zijn werkgever rijdt. Hij betaalt per maand een eigen bijdrage van 50 euro voor het privégebruik. Deze is – zoals gebruikelijk – aftrekbaar van de bijtelling. De brandstof betaalt de werknemer zelf. Dat kost hem meer dan de maandelijkse bruto-bijtelling. Hij vindt dat deze kosten aftrekbaar zouden moeten zijn van de bijtelling, in ieder geval tot het maximale bruto-bijtellingsbedrag. De rechter oordeelt echter anders. De wet staat aftrek van kosten die aan derden betaald zijn niet toe.
Hogere eigen bijdrage
Er is een manier waarop het bovenstaande voorkomen kan worden. Als werknemer kun je met de werkgever afspreken om de eigen bijdrage voor privégebruik te verhogen. Vervolgens kan de werknemer de bonnetjes van de gemaakte kosten (brandstof, tol) bij de werkgever declareren. De kosten worden vergoed, waarna ze als eigen bijdrage voor privégebruik in mindering van het salaris komen. Hiermee is alsnog een aftrekpost op de bijtelling gerealiseerd en vallen de kosten voor de werkgever per saldo neutraal uit.