Maak je zakelijk gebruik van een deelauto via een deelautoplatform? Of deel je een auto van de zaak met een collega? Lees hier welke fiscale consequenties dit heeft.
Maak je gebruik van een auto via een deelautoplatform en wordt dit door jouw werkgever of jouw eigen bedrijf betaald? Dan wordt die auto door de Belastingdienst aangemerkt als auto van de zaak. Het gevolg hiervan is dat je bijtelling moet betalen voor de dagen dat je die deelauto ter beschikking hebt gekregen. Alleen met een rittenregistratie, waaruit blijkt dat je per jaar niet meer dan 500 privékilometers rijdt met een auto die zakelijk ter beschikking is gesteld, kun je onder de bijtelling uitkomen.
Wie neemt initiatief?
Is er een auto van de zaak die je met een collega deelt en wordt met die auto jaarlijks meer dan 500 privékilometers gereden? Dan is het belangrijk om te weten wie het initiatief neemt om die auto met anderen te delen.
Als het initiatief bij de werkgever ligt, hoef je alleen bijtelling te betalen die evenredig is met het gebruik van die auto. De Belastingdienst keurt het goed dat de bijtelling wordt gesplitst over meerdere berijders die van een werkgever dezelfde auto ter beschikking krijgen. Neem je zelf het initiatief om jouw auto van de zaak met anderen te delen? Dan betaal je ook bijtelling voor de dagen dat je zelf niet in de auto hebt gereden.
LEES OOK: Twee of meer auto’s van de zaak en toch maar één keer bijtelling?
Privéauto delen
Deel je jouw privéauto met anderen? Dan hangt het ervan af hoe vaak je dat doet. Een privéauto is weliswaar eigen bezit, maar telt niet mee als bezitting in box 3, omdat je de auto zelf gebruikt. De opbrengst van het delen van jouw privéauto is dus belastingvrij.
Verhuur je jouw auto regelmatig? Dan moet je mogelijk toch in box 3 belasting betalen over de auto. Als de opbrengsten te hoog oplopen, zou het zelfs kunnen dat de belastinginspecteur de opbrengst ziet als belastbaar inkomen, waarover je niet alleen inkomstenbelasting, maar eventueel ook omzetbelasting moet betalen. Houd daar rekening mee.