Financieel, Verdieping 20-05-19 | 4614 keer gezien

Auto van de zaak omzetten naar privévermogen: kan dat?

Een auto op naam van de zaak kan voor een ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (DGA) voordelig uitpakken. Maar kan die auto na verloop van tijd ook worden omgezet naar privévermogen?

Als de auto van een ondernemer of DGA op naam van het bedrijf staat, is het mogelijk dat de bijtelling voor het privégebruik van die auto na verloop van tijd niet meer in verhouding staat tot de werkelijke autokosten. Pas als de auto een leeftijd van vijftien jaar bereikt, wordt de bijtelling op basis van de werkelijke waarde van de auto berekend (youngtimer regeling).

Geen aftrek

Voor de ondernemer is een regeling van toepassing waardoor de bijtellingskosten niet hoger kunnen zijn dan de werkelijke kosten. Echter resteert er dan geen aftrek van de autokosten meer in de zaak. In dit geval pakt een privéauto met aftrek van de zakelijke kilometers voordeliger uit.

Voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF geldt dat zij de auto alleen naar privé mogen overbrengen als de auto minder dan 10% zakelijk gebruikt wordt. Als dat geen uitkomst biedt, is het verstandig om over te stappen op een andere auto en een nieuwe keuze te maken om de auto zakelijk of privé te rijden.

BTW-plichtig

Ook is het mogelijk dat een BV of NV een auto verkoopt aan een privépersoon, bijvoorbeeld aan de DGA. Let wel op dat je als privépersoon geen recht hebt op BTW-aftrek.

Het declareren van zakelijk gereden kilometers kan echter, zeker na de eerste gebruiksjaren met een hogere afschrijving, gunstiger uitpakken dan bijtelling betalen voor privégebruik.