M’n lage bijtelling zit erop, wat nu?
Profiteert u met uw leaseauto van een lagere bijtelling? Dan is de duur hiervan in principe 60 maanden. Wat gebeurt er in 2018 eigenlijk na deze periode?
In de afgelopen jaren kozen veel leaserijders voor een auto met lage bijtelling, gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. Lager dan het gebruikelijke tarief van 25 procent van de catalogusprijs. Voorbeelden zijn 20, 14, 7 en zelfs 0 procent bijtelling. Die tarieven hebben een geldigheidsduur van 60 maanden. Het percentage wijzigt in die tijd niet, ook al geldt intussen een aangescherpte wettelijke regeling.
Alleen korting bij 0 gr/km CO2
Na 60 maanden wordt gekeken of er op dat moment nog een korting geldt. Voor auto’s waarvan de lagere bijtelling in 2018 afloopt, betekent dit dat er alleen nog een korting geldt voor auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Deze volledig elektrische auto’s (inclusief waterstofauto’s) krijgen een korting van 18 procent. Die gaat af van het basistarief dat 60 maanden geleden gold, namelijk 25 procent. De bijtelling wordt vervolgens voor de resterende maanden van 2018 7 procent. Als de wet niet wijzigt, wordt dat tarief per 2019 alleen nog toegepast op de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs, met uitzondering van waterstofauto’s.
Hoogste restwaarde
Momenteel geldt voor nagenoeg alle auto’s een bijtellingspercentage van 22 procent van de cataloguswaarde, óók voor alle Mazda-modellen. Mazda heeft echter de SKYLEASE-modellen. Die zijn speciaal ontwikkeld voor de zakelijke rijder. Met een zeer complete uitrusting en een uitstekende restwaarde. De Mazda CX-3 en Mazda CX-5 hebben volgens de ANWB in hun segmenten als occasion zelfs de hoogste restwaarde. Dit betekent minder afschrijving én een scherper leasetarief.