Schadevrije jaren opbouwen met een leaseauto? Zo werkt het
Schadevrije jaren opbouwen: iedereen met een autoverzekering kent het. Maar wat als je overstapt van een leaseauto naar een privéauto? Hoe zit het dan met je no-claimkorting?
Heb je een autoverzekering en rijd je nooit schade? Dan krijg je ieder jaar steeds een beetje extra korting op je verzekeringspremie, ook wel de no-claimkorting genoemd. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe minder premie je betaalt. Volgens de verzekeringsmaatschappij vorm je immers een steeds kleiner risico. Daarbij hanteren de meeste verzekeraars een maximale no-claimkorting tussen de 75 en 80%.
Als je onverhoopt toch een keer schade veroorzaakt en die claimt bij de verzekering, dan daalt je premiekorting. Hoeveel precies, is afhankelijk van de bonus-malusregeling van de betreffende autoverzekeraar.
Wat als ik in een leaseauto rijd?
Het aantal schadevrije jaren dat je opbouwt wordt bijgehouden in een centraal systeem. Die informatie is toegankelijk voor verzekeraars, zodat je je no-claimkorting kunt behouden als je van verzekeraar wisselt.
Bij een leaserijder ligt dat anders. De schadevrije jaren van een leaserijder zijn niet terug te vinden in dit systeem, omdat een leaseauto en de bijbehorende verzekering vrijwel altijd op naam van de leasemaatschappij staan.
Maar stel dat je al tien jaar lang in een leaseauto rijdt en in die tijd nog nooit een krasje hebt veroorzaakt. Dan zou het best onredelijk zijn als je geen recht hebt op no-claimkorting als je overstapt op een privéauto, toch?
Leaseverklaring
Gelukkig is hier iets op bedacht: de ‘leaseverklaring’. Hierin staat precies beschreven wie en in welke periode met de leaseauto heeft gereden en welke schades door die berijder al dan niet zijn geclaimd.
Als je van een leaseauto overstapt naar een privéauto die je zelf moet verzekeren, kan een nieuwe verzekeraar op basis van de leaseverklaring de no-claimkorting bepalen. Zo’n verklaring is meestal een jaar geldig en op te vragen bij de leasemaatschappij of je werkgever.
Let wel op dat verzekeraars verschillend omgaan met de informatie van de leaseverklaring. De ene neemt alle schadevrije jaren exact over voor de premieberekening, terwijl de andere een premiekorting aanbiedt die niet in verhouding staat tot het aantal schadevrije jaren. Mogelijk wordt helemaal geen korting geboden. Het loont daarom om de premie van meerdere verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken.