Financieel, Verdieping 15-04-19 | 3603 keer gezien

Waarom je ‘salary split’ voor verdeling bijtelling goed moet regelen

Werk je binnen een concern voor meerdere (internationale) bedrijven en gebruik je daarbij één auto van de zaak? Dan wordt deze auto vaak door deze bedrijven gezamenlijk ter beschikking gesteld. Dat kan binnen de internationale verhoudingen een voordeel opleveren.

De bijtelling kan namelijk ook gedeeltelijk in die andere landen belast zijn en daarbij kunnen lagere bijtellings- of belastingtarieven gelden dan in Nederland.

Voorwaarden duidelijk vastleggen

Let er echter wel op dat deze constructie duidelijk wordt vastgelegd. Tijdens een recente belastingprocedure ontbrak het namelijk aan die vastlegging. Het gevolg was dat de werknemer voor het privégebruik van de auto volgens het Nederlandse bijtellingstarief belast werd.

Privégebruik betrekking op elke arbeidsverhouding

De rechtbank oordeelde als volgt: “Indien een werknemer meerdere werkgevers heeft die gevestigd zijn in verschillende landen en in een ter beschikking gestelde auto rijdt, geldt voor de werknemer het volgende: het voordeel dat de werknemer heeft door het gebruik van de auto voor privédoeleinden, heeft betrekking op elk van de betreffende arbeidsverhoudingen. Als maatstaf voor die toerekening dient het brutosalaris dat de werknemer van beide werkgevers krijgt, met een uitzondering voor bijzondere omstandigheden.”

Onduidelijke overeenkomst

In dit geval bleef onduidelijk of er tussen de verschillende werkgevers was overeengekomen dat zij gezamenlijk de auto ter beschikking stellen en de kosten hiervan delen. Een (gedeeltelijk) voordeel voor het privégebruik van de auto was dan ook niet toe te rekenen aan de werkzaamheden voor de buitenlandse werkgevers.

Deze uitspraak toont het belang van goede vastlegging aan. Daarmee kan er in deze situaties tenslotte een mooi voordeel behaald worden.

Delen via

Tags:   bijtelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *