Wie ben je?

Leo: “Leo Blokhuis, 57 jaar, getrouwd met Ricky, geboren in Zevenbergen en nu woonachtig in Amsterdam.”

Ricky: “Ricky Koole, 46 jaar, geboren in Delft en nu ook woonachtig in Amsterdam.”

Bedrijf en beroep?

Leo: “Ik noem mezelf graag schrijver en muziekliefhebber, maar dat dekt niet helemaal de lading. Ik maak ook theater, radio en televisie. Vaak over muziek, geschiedenis en de combinatie daarvan.”

Ricky: “Ik ben actrice en zangeres, ik schilder en schrijf en ben ook theater- en radiomaker.”

Wat vind je leuk aan jouw functie?

Leo: “Dat ik de vrijheid heb om zelf te bepalen in welke vorm ik een verhaal vertel, of dat nu via theater, in een boek of op televisie is.”

Ricky: “Daar hebben we elkaar ook in gevonden denk ik. Het is heel leuk om dingen die wíj belangrijk of mooi vinden, aan te wijzen aan het publiek en te zeggen: ‘dit is mooi, dit moet je horen’.”

Welke Mazda rijd je?

Leo: “Een nieuwe Mazda6.”

Hoeveel kilometers rijd je?

Leo: “De afgelopen twee maanden hebben we ruim 7.000 kilometer gereden, maar dat komt omdat we door het hele land getoerd hebben met ons theaterprogramma New Orleans. We zitten gemiddeld denk ik op 30.000 kilometer per jaar.”

Ricky: “Ik rijd iets minder dan Leo, hij is vaak degene die rijdt als we samen op pad gaan. Dat is er zo ingeslopen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

Ricky: “We werken heel veel, ook in de weekenden. Theatervoorstelling op zaterdag, radioshow op zondag … Dat loopt dus redelijk in elkaar over. Als we op maandag vrij zijn, worden we alsnog gebeld. En dan zit ons kantoor ook nog naast ons huis. Als we écht vrije tijd willen, moeten we dus echt even weg daar.”

Leo: “Dan rijden we einde middag richting zee, drinken er wat en rijden weer terug. Ook proberen we soms een combinatie te maken. Laatst had ik een klus in Limburg. Dan gaan Ricky en onze zoon Otis mee. We hebben daar overnacht en zijn de volgende dag heel rustig weer naar huis gereden. Eigenlijk een beetje toeren, dat deed ik vroeger al met mijn vader. Een rondje rijden, naar de hei, een ijsje eten … Mijn vader was predikant en werd ook vaak gebeld. Om vrije tijd te hebben, moest ook hij er echt tussenuit.” 

Wat vind je belangrijk in een auto?

Leo: “Het is eigenlijk heel simpel: ik wil starten, wegrijden en zonder problemen op de eindbestemming aankomen. Verder zoek ik betrouwbaarheid en comfort vanwege het aantal kilometers dat we maken. Als je ergens moet spelen, wil je natuurlijk niet gebroken of stram aankomen. Ook willen we heel graag milieubewust rijden. We hadden een diesel, maar hebben die uit principe weggedaan.”

Ricky: “Het allerliefst zouden we elektrisch rijden, maar dat is nogal onhandig als je ’s nachts vanuit Groningen of Maastricht snel naar huis wilt. Ondanks zijn omvang rijdt deze Mazda6 best zuinig. En ik ben al jaren de stem van Mazda, ik spreek commercials in of vertel mensen die een proefrit maken over de functies. Dus ik wist natuurlijk allang waar het om ging!”

Minpunt?

Ricky: “Lastig, want we zijn heel tevreden. Otis vindt het wel jammer dat hij achterin geen stoelventilatie heeft die wij voorin wél hebben.”

Leo: “Ik heb nog nooit zoveel features gehad in een auto, maar al die waarschuwingslampjes kunnen ook juist vervelend zijn. De auto wil me vaker koffie laten drinken dan ik zelf wil, haha. Verder is-ie iets groter dan ik dacht, wat vooral lastig is met inparkeren. Zeker in onze drukke straat. Ondanks de camera’s heb ik altijd meer ruimte nodig dan ingeschat.”

Wat zeggen anderen over jouw auto?

Ricky: “We komen natuurlijk wel een beetje op rock ’n roll plekken: oude theaters, omringd door muzikanten. Iedereen verbaast zich erover dat wij zo’n chique wagen hebben. Ze zoeken het niet achter ons. De meeste muzikanten die ik erover gesproken heb, vinden het een mooie auto.”

Iets unieks meegemaakt op autogebied?

Leo: “Dat ik nu een Mazda rijd, is vrij nostalgisch. Mijn vader was predikant, en in een dorp is het dan wel gebruikelijk dat je bij de plaatselijke middenstand koopt. De fietsenboer ging op een gegeven moment ook auto’s verkopen, waar mijn vader rond 1970 zijn eerste nieuwe auto kocht: een Mazda 1600. Dat maakte hem een echte early Mazda-adopter. Toen we eens in Duitsland waren en mensen in de rij stonden om onze auto vanbinnen te bekijken, realiseerde ik me als klein jochie dat een Mazda blijkbaar heel bijzonder was. Dat heeft wel indruk gemaakt.”

Wat is jouw droomauto?

Leo: “Qua design houden we heel erg van Amerikaanse of Engelse classics, we kunnen er beiden echt van genieten hoe een auto eruitziet.”

Ricky: “Maar zo’n klassieker kan echt niet meer vanwege het milieu. Bovendien mag je met zo’n auto de stad niet in vanwege de milieuzones. Als de mogelijkheden écht eindeloos zouden zijn, kies ik voor een Jaguar uit de jaren zeventig, maar dan elektrisch. Of onze eigen Mazda6, ook elektrisch en met een actieradius van 600 kilometer.”