Rijplezier, Verdieping 26-04-21 | 10785 keer gezien

Mazda nu ook met Android Auto™

Goed nieuws voor gebruikers van een Android smartphone: Android Auto™ is nu ook beschikbaar in Nederland. Deze technologie maakt het mogelijk om allerlei functies van je Android smartphone veilig te gebruiken tijdens het rijden, via het multimediasysteem van de auto. Lees hier hoe dat werkt.

Android Auto™ werkt in feite hetzelfde als Apple CarPlay, maar dan voor Android smartphones. Dit systeem is door Google ontwikkeld om de belangrijkste functies van je smartphone te gebruiken via het multimediasysteem van je auto.

Als je je Android smartphone verbind met het bijgeleverde kabeltje aan je Mazda multimediasysteem, dan krijg je de suggestie of je Android Auto™ wilt activeren. Als je dit doet, verschijnt de vertrouwde Android interface op het beeldscherm van je auto. De getoonde apps zijn onmiddellijk herkenbaar en direct te gebruiken.

Bellen, navigeren, muziek luisteren

Met Android Auto™ kun je onder andere handsfree bellen, muziek luisteren via Spotify, berichten lezen en verzenden via Whatsapp, verhalen luisteren via podcasts en navigeren met Google Maps. In principe zoals je altijd doet met je smartphone, maar dan via het multimediasysteem, met twee handen aan het stuur en je ogen op de weg. Google Android bepaalt welke apps allemaal te gebruiken zijn met Android Auto™. Houd daarom de website van Google Android in de gaten voor de meest recente toevoegingen.

Voordelen Android Auto™

Het belangrijkste voordeel van Android Auto™ is dat je niet wordt afgeleid door je smartphone tijdens het rijden. Android Auto™ is immers, net als Apple CarPlay, ontwikkeld om afleiding tijdens het rijden tegen te gaan en de verkeersveiligheid te vergroten. Afleiding door telefoongebruik is één van de grootste gevaren van het moderne verkeer. De boete voor het vasthouden van een smartphone tijdens het rijden, bedraagt daarom momenteel ook € 340. Bovendien worden steeds meer slimme flitsers in gebruik genomen die specifiek controleren op appende en bellende bestuurders.

Ander voordeel is de gemakkelijke bediening dankzij de volledige integratie. Alle functionaliteiten van Android Auto™ laten zich gewoon bedienen via de touchscreen en/of het bedieningssysteem van het multimediasysteem, via stuurwielbediening en zelfs via Google Assistant spraakbesturing. Het geluid van de muziek of een telefoongesprek klinkt luid en duidelijk via het audiosysteem van je auto.

Android Auto™ voor Mazda

Android Auto™ is kosteloos beschikbaar als app op je smartphone en standaard geïnstalleerd op alle nieuwe Mazda’s. Bij oudere Mazda’s die wel zijn uitgerust met het MZD Connect of Mazda Connect systeem is Android Auto™ optioneel achteraf te installeren voor € 349, inclusief hardware, software en installatie. Neem contact op met jouw dealer voor advies.

Alle smartphones met het besturingssysteem Android 10 of hoger zijn standaard geschikt voor Android Auto™. Gebruikers van Android 9 of ouder moeten eerst de Android Auto™-app downloaden uit de Google Play Store. Android smartphones moeten op minimaal Android 6.0 draaien om überhaupt gebruik te kunnen maken van Android Auto™.

MZD Connect / Mazda Connect

MZD Connect / Mazda Connect systeem is niet op hetzelfde moment te gebruiken als Android Auto™. Wel kun je op elk gewenst moment eenvoudig schakelen tussen de twee systemen. Hier is echter een uitzondering op: DAB+ radio blijft werken als je Android Auto™ gebruikt. In MZD Connect / Mazda Connect systeem kun je bij applicaties kiezen voor Android Auto™ zodra je smartphone verbonden is. Wil je weer gebruikmaken van de functies van MZD Connect / Mazda Connect systeem, kies dan het Google logo.

Ook goed om te weten: de hardware die geïnstalleerd wordt in je Mazda is dezelfde hardware die gebruikt kan worden voor Apple CarPlay. Mocht je in de toekomst dus switchen van een Android smartphone naar een iPhone, dan kun je direct gebruikmaken van dezelfde functionaliteiten als bij Android Auto™, maar dan voor Apple smartphones.

Delen via

Tags:   Mazda

 • Jack schreef:

  Ik heb een mazda 2 gekocht met VIN code 3MDDJ6H550M314952
  Is deze gereed voor Android Auto.
  Ik moet de auto nog ophalen maar ben gewoon benieuwd.

  • Mady van Mazda schreef:

   Beste Jack, dit kun je het beste bij de dealer navragen! Indien het niet standaard op de auto zit, is het ook mogelijk de soft- en hardware te laten installeren.

 • Mattie Levers schreef:

  Ik heb een Mazda CX5 van 2018 (XD-407-L )zit hier Android op.

 • Mike schreef:

  Ik kan originele hardware vinden van mazda voor mijn cx3 uit 2015 voor 120euro. Inbouw is niet heel moeilijk, misschien anderhalf uurtje werk voor een niet professional. Dit betekend dat de software update en de manuren (iemand van mazda moet hier max een uurtje over doen) 229 euro kost?

  Best veel geld. Kan ik niet alleen voor de software bij mazda terecht? En zou software update niet iets moeten zijn als gratis (klanten) service?

 • Peter Heres schreef:

  Is 349 euro niet heel erg veel geld voor iets dat bij de aankoop van mijn nieuwe CX-5 in 2018 door de dealer werd beloofd binnen een half jaar gratis beschikbaar te komen?

  • Mady van Mazda schreef:

   Beste Peter, we weten helaas niet wat er door de dealer is afgesproken maar er is geen sprake van dat Android auto met terugwerkende kracht gratis beschikbaar is op een auto (wel als een model een update heeft gekregen en het daarna tot de uitrusting behoort). Het is voor sommige modellen nodig hier hardware en software voor te installeren wat geld kost.

 • Marcel schreef:

  Ik lees: “Sinds 2019 is Mazda Connect (standaard Apple Carplay / Android Auto).”
  Dus op mijn Mazda CX5 geleverd in maart 2019 zit het?

 • Job zwaan schreef:

  Android auto werkt in mijn mx30 maar disconnect steeds? Is dit een bekend probleem? Ik gebruik de laatste update van aa en 3.0 usb kabel. Daarnaast heb ik al een andere telefoon en kabel gebruikt welke precies het zelfde probleem geven. Mvg job

  • Dafne schreef:

   Wat vervelend om te horen. We helpen je uiteraard graag verder. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met onze klantenservice via info-nl@mazdaeur.com. Zij zullen waarschijnlijk vragen om je VIN nummer, User ID en eventuele andere benodigde gegevens. Hopelijk wordt het probleem snel verholpen en ben je weer tevreden.

 • Elly Weijde schreef:

  Eigenlijk zit het enkel op de duurdere versies begrijp ik. Of je moet weer extra een hoop geld neerleggen om het in jouw auto te krijgen.

 • Jan Visser schreef:

  Ik heb een CX5 van 2019, zit daar ondersteuning voor Android op?

 • A. J. Thehu schreef:

  Ik heb een Mazda cx 30 met kenteken: K-244-TD
  Zit hier Android auto standaard op?

  • Dafne schreef:

   Die informatie heb ik niet, maar sinds 2019 is Mazda Connect (standaard Apple Carplay / Android Auto). Sinds 2014 MZD Connect. Hierop is het niet standaard maar kan de hardware/software worden aangepast zodat het wel beschikbaar is. Dat is de accessoire die we verkopen en jouw Mazda dealer kan daarover alles vertellen.

 • LP schreef:

  Heb op mijn Huawei p30light Android auto gezet en de kabel op de usb-1 gezet en gekoppeld met mijn auto een cx5 uit 2019 en het werkt perfect ook met Waze en google ,alleen het navigatie gebeuren komt niet door op het Head-up display dat is jammer maar ik kan er mee leven.

 • A. J. Thehu schreef:

  Ik heb een cx30, kenteken k – 244 – td. Zit hier dan Android auto standaard op?

  • Dafne schreef:

   Die informatie heb ik niet, maar sinds 2019 is Mazda Connect (standaard Apple Carplay / Android Auto). Sinds 2014 MZD Connect. Hierop is het niet standaard maar kan de hardware/software worden aangepast zodat het wel beschikbaar is. Dat is de accessoire die we verkopen en jouw Mazda dealer kan daarover alles vertellen.

 • Ed Keuris schreef:

  Heeft mijn M 2, XH-066-R ondersteuning voor A ndroid Auto?

  • Dafne schreef:

   Die informatie heb ik niet, maar sinds 2019 is Mazda Connect (standaard Apple Carplay / Android Auto). Sinds 2014 MZD Connect. Hierop is het niet standaard maar kan de hardware/software worden aangepast zodat het wel beschikbaar is. Dat is de accessoire die we verkopen en jouw Mazda dealer kan daarover alles vertellen.

 • Luxdiver schreef:

  Leuk verhaal.. maar: Android Auto™ draadloos in een MAZDA 6 2021 werkt ECHT niet! Alleen met kabel! Smartphone S20 plus (ANDROID !!) is te groot voor de armsteunbak; dus kabel dwars door de auto. Geen gezicht.

  • Dafne schreef:

   Dat klopt, zoals aangegeven werkt dit alleen met het bijgeleverde kabeltje van je smartphone. Vervelend dat je dit als storend ervaart, maar vooralsnog is draadloos niet mogelijk.

 • Harrie schreef:

  Interessant verhaal maar vanaf welk jaar is Android auto standaard ingebouwd. de kreet nieuw kan ik niks mee, mijn auto een CX5 is ook nieuw alleen bouwjaar 2018.
  Tweede vraag in NL is een bedrijf dat hier 249 € voor rekent (bekend in de FB groep CX5) wat is hier het verschil.

  • Dafne schreef:

   Sinds 2019 is Mazda Connect (standaard Apple Carplay / Android Auto). Sinds 2014 MZD Connect. Hierop is het niet standaard maar kan de hardware/software worden aangepast zodat het wel beschikbaar is. Dat is de accessoire die we verkopen en jouw Mazda dealer kan daarover alles vertellen. Aanpassingen aan de auto door een externe partij worden niet aanbevolen en ondersteund door Mazda. De fabrieksgarantie is namelijk 3 jaar en komt te vervallen wanneer er aanpassingen worden gedaan aan de auto of specifieke onderdelen.

 • Peter Berendsen schreef:

  Ik lees er steeds meer over, dus ben ik benieuwd of android-auto in mijn cx3 van januari 2018 te gebruiken is ?

  • Dafne schreef:

   Dan heb je MZD Connect. Hierop zit de ondersteuning voor Android Auto niet standaard, maar kan de hardware/software worden aangepast zodat het wel beschikbaar is. Dat is de accessoire die we verkopen en jouw Mazda dealer kan je daarmee verder helpen.

 • D.O. Nunda schreef:

  Goeie actie, maar

  mijn mening is dat een service van mazda moet zijn zonder enige kosten, en volgens mij gewoon in te plannen bij een onderhouds beurt. zou hou je je klanten binnen.

 • J.M. Schade schreef:

  Ik ben in bezit van de MAZDA 3 PV-780-T
  Kan ik Android Auto gebruiken.

  • Dafne schreef:

   Dit ga ik navragen.

   • Dafne schreef:

    Hierop zit de ondersteuning voor Android Auto niet standaard, maar kan de hardware/software worden aangepast zodat het wel beschikbaar is. Dat is de accessoire die we verkopen en de Mazda dealer kan daarover alles vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *