Design, Verdieping 30-08-17 | 8340 keer gezien

Takumi nuri | Het vakmanschap van Soul Red Crystal

Soul Red Crystal is niet zomaar een lak, het is een lak ontwikkeld volgens een speciale techniek. We noemen die Takumi-nuri, wat vakmanschap betekent. Deze techniek komt voort uit het verlangen het prachtige effect dat handgespoten lak kan hebben, toe te passen op de productie van Mazda’s.

De kleur Soul Red Crystal is toonvoorbeeld van deze bijzondere techniek. Autolak is normaal altijd opgebouwd uit drie lagen: een heldere toplaag, een doorschijnende laag (deze bevat het pigment) en een reflecterende laag (deze bevat heldere aluminium deeltjes die zorgen voor de glans).

Bij de Takumi-nuri techniek bevat de lak ook deze drie lagen, maar de aluminium deeltjes in de onderste laag zijn kleiner én helderder. Daarnaast zijn het twee verschillende soorten deeltjes: licht absorberende deeltjes en licht reflecterende deeltjes, en worden de deeltjes gelijkmatig en evenredig verdeeld over de laag.

Licht dat op de lak valt wordt daardoor direct teruggekaatst. Daarnaast gaat de diepte van de kleur niet ten koste van de helderheid. Dat geeft een bijzonder effect. Je moet het eigenlijk in het echt zien om het effect te kunnen merken: maar de kleur is zeer puur en écht. De diepte in de lak vind je eigenlijk nergens anders. 

De kleur Machine Grey bevat ook deze speciale techniek. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over Takumi-nuri, of lees meer over KODO design.

Delen via

 • Gerard schreef:

  Waarom wordt op bovenstaande niet gereageerd door Mazda?
  Ook ik ben ontzettend benieuwd wat er nu precies aan de hand is met de red soul crystal lak.
  Gelden deze problemen voor alle types en jaargangen van Mazda die deze kleur hebben?
  En als de problemen door Mazda onderkent zouden worden, gaan de huidige bezitters daar iets van terugzien?
  Was van plan een rode cx-3 aan te schaffen, maar krijg het Spaans benauwd van alle berichtgevingen omtrent de lak.

 • Pascal schreef:

  Wat is er precies met de lak red-soul-crystal op een cx-5 aan de hand is. Lak brokkelt af en dat hoor en lees ik van meer mazda-rijders.
  De ene zegt lakdikte onvoldoende, de andere zegt dat de elasticiteit vd lak niet goed is, maar dat is blijkbaar moeilijk te meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *