Nieuws, Technologie 08-10-21 | 1402 keer gezien

The Mazda MX-5: top down – volume up

Een onovertroffen geluidskwaliteit als onderdeel van een superieure rijervaring – dat was vanaf het prille begin het motto bij de samenwerking tussen Mazda en Bose®, die inmiddels al 30 jaar duurt.

Iconische roadster

Bij de realisatie van deze ambitie vormde Mazda’s meest iconische model tot nog toe, de Mazda MX-5, een bijzondere uitdaging. Als geen andere Mazda belichaamt deze pure, sportieve roadster het rijplezier en de eenheid tussen de auto en de bestuurder – dat speciale Jinba Ittai-gevoel – die zo kenmerkend zijn voor het merk Mazda. Na zijn debuut in 1989 veroverde de MX-5 de wereld in no time en decennia later is de vierde versie van de roadster nog steeds populair.

Audio met een open dak

Vanaf het begin stelden de ingenieurs van Mazda alles in het werk om de nieuwste geavanceerde technologieën toe te passen in het model, zonder afbreuk te doen aan het rijplezier dat een pure sportauto te bieden heeft. Het gevoel van de zon op je gezicht en de wind in je haren. De ontwikkeling van een audiosysteem vormde hierop geen uitzondering.

In de periode dat de derde generatie van de populaire roadster in 2005 aan de wereld werd voorgesteld, worstelden autofabrikanten en geluidsontwerpers over de hele wereld met de vraag of cabriolets met open dak wel een goede geluidskwaliteit konden bieden. De akoestische eigenschappen van het interieur veranderen namelijk al naargelang de stand van het dak en als het dak helemaal open is, kunnen stemmen en instrumenten verloren gaan in de strijd tegen omgevingsgeluiden.

Samenwerking Bose® & Mazda

Om in te spelen op dit probleem, heeft het geluidsteam van Bose® en Mazda twee innovatieve oplossingen bedacht. Zo implementeerden ze een EQ Equalizer-schakelaar om de geluidsinstelling automatisch aan te passen wanneer de kap is geopend. Verder werden de hoofdsteunen van de stoelen voorzien van UltraNearfield-luidsprekers. Deze technologie maakt gebruik van TrueSpace-signaalverwerking en zorgt voor een helder, krachtig en ruimtelijk surround-geluid, waardoor een intense luisterervaring mogelijk wordt – zelfs wanneer het dak is geopend. Bovendien werd gebruikgemaakt van Bose®AudioPilot Noise Compensation-technologie om de weg- of windgeluiden in verschillende rijscenario’s te compenseren.

Het systeem controleert voortdurend de volledige geluidsomgeving in het interieur en past de audioweergave automatisch aan de gewijzigde omstandigheden aan. Bestuurders kunnen zich dus concentreren op de muziek en de rijervaring, zonder dat ze de instellingen handmatig moeten aanpassen. De MX-5 is gebouwd voor rijplezier – en het premium Bose®-geluidssysteem draagt daar zijn steentje aan bij.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *