Financieel, Verdieping 24-10-18 | 20418 keer gezien

Verkeersboetes aftrekbaar?

Rotterdam Ring Highway exit Rotterdam The Hague Airport Reduced speed for environmental reasons to 80 kmh

Helaas, maar het gebeurt: een verkeersboete. Bijvoorbeeld vanwege een snelheidsovertreding. Is de boete aftrekbaar van de winst van de onderneming?

Als de boete is opgelegd voor een auto van de zaak die een werknemer gebruikt, komt hij normaal gesproken bij het bedrijf binnen. Als de werkgever besluit deze niet op de rijder te verhalen, is het in principe belast loon voor de werknemer. De Hoge Raad oordeelde eerder dat de werkgever gerechtigd is boetes voor snelheidsovertredingen die beperkt en onopzettelijk zijn (dat wil zeggen: snelheidsovertredingen tot 10 km/uur) op de werknemer te verhalen. Doet de werkgever dat niet, dan heeft dat dus fiscale gevolgen.

‘Vrije ruimte’

Het belast loon mag de werkgever binnen de kaders van de gebruikelijkheidstoets wel verwerken binnen de werkkostenregeling. Hiervoor kan de zogeheten ‘vrije ruimte’ gebruikt worden. Het voordeel blijft dan onbelast. Anders geldt een eindheffing bij de werkgever. Dat kan een tariefvoordeel opleveren.

Loon- of autokosten?

De vervolgvraag is of je de boete daarna moet zien als loonkosten of als autokosten in de vorm van een boete. Is dat laatste het geval, dan geldt volgens de wet dat de kosten niet aftrekbaar zijn van de winst. Mag je de boete wel zien als loonkosten, dan kan de stelling worden verdedigd dat de aftrekbeperking niet geldt. Eenduidige jurisprudentie is hier echter nog niet over.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *