Technologie, Verdieping 11-06-20 | 8471 keer gezien

4 redenen waarom je de airco in de auto moet onderhouden

Een airco is niet meer weg te denken uit moderne auto’s. Veruit de meeste zijn ermee uitgerust vanwege de prettige eigenschappen. Een airco zorgt voor heerlijke verkoeling bij warm weer, maar voorkomt ook dat de ramen beslaan bij lagere temperaturen. Een aircosysteem is alleen niet onderhoudsvrij. Hier vier redenen waarom je een airco goed moet onderhouden.

1. Voorkom dure reparatie

Een airconditioning verliest jaarlijks ongeveer 10% van het koudemiddel dat in het systeem zit. Dat gaat dus vrij langzaam en je merkt er eigenlijk niets van, totdat er te weinig koudemiddel aanwezig is en de airco niet meer functioneert. Dat is niet alleen onprettig op een warme zomerdag, maar onvoldoende koudemiddel zorgt ook voor overmatige slijtage van de compressor in het aircosysteem, wat uiteindelijk kan leiden tot een defect en een dure reparatie.

2. Gezonde lucht

Een schone airco houdt de lucht die je inademt gezond en voorkomt ophoping van ongewenste bacteriën en schimmels. Bij onvoldoende onderhoud kan daarom ook een onprettige, muffe geur ontstaan. Overigens is het aan te raden om de airco vijf minuten voor het einde van de rit al uit te zetten. In een airco ontstaat condensvorming en als het systeem pas uitgeschakeld wordt als je de motor uitzet, is de verdamper nog nat. Als de verdamper door de luchtstroom alvast kan opdrogen, verklein je de kans op bacteriegroei.

3. Minder energieverbruik

Een draaiende airconditioning vraagt normaliter zo’n 10% van het motorvermogen en zorgt dus voor ongeveer 10% extra brandstofverbruik. Een slecht onderhouden airco moet echter (veel) harder werken voor hetzelfde resultaat en vraagt meer energie dan een 100% functionerende airco, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

4. Comfort en veiligheid

Een goed onderhouden airco zorgt niet alleen voor heerlijke verkoeling bij hoge temperaturen, maar het voorkomt ook dat de ramen beslaan bij lagere temperaturen in de herfst en winter. Dus beter zicht naar buiten en minder kans dat je een medeweggebruiker over het hoofd ziet. Bovendien is uit diverse onderzoeken gebleken dat een ‘frisse bestuurder’ alerter is en sneller reageert op eventuele gevaren op de weg. Een aangenaam en fris interieur dankzij een goed onderhouden airco heeft dus ook een positief effect op de verkeersveiligheid.

Overigens wordt bij het airco-onderhoud óók het pollenfilter (interieurfilter) vervangen, die de frisse lucht in de auto nog eens extra zuivert. Bovendien: hoe beter het filter functioneert, des te minder werk de airconditioning of verwarming hoeft te leveren om de gewenste interieurtemperatuur te bereiken.

Vind een Mazda dealer

Delen via

Tags:   Mazda, Tips

  • Joris schreef:

    Ik ben het eens met dit artikel. Een airco zorgt ervoor dat je in comfort kunt rijden. Fijn dat je de reden deelt, want ik wist niet dat je brandstofverbruik hoger is door een slecht onderhouden airco. Ik zal er sowieso op letten vanaf nu. Ik wil in mijn auto interieurbeveiliging laten plaatsen. Zal een slecht onderhouden airco invloed hebben op het alarm?

  • Frans Essers schreef:

    Mijn mx5 is nog altijd in onderhoud bij de dealer waar ik hem ook kocht. Hoop toch dat hij de airco verzorgd als de auto er voor onderhoud is of dat in ieder geval aanbied als dat relevant is…….toch?

  • Jacques Magnee schreef:

    Goede tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *