De Mazda CX-30 is de ideale auto om Denemarken mee te verkennen, het land dat de rest van de wereld laat zien hoe je gelukkig kunt zijn.

Denemarken: een gelukkig land

In een wereld die steeds meer verdeeld lijkt te zijn, is er één doel dat iedereen – ongeacht godsdienst, cultuur of locatie – lijkt na te streven: gelukkig zijn. Natuurlijk houden we er allemaal onze eigen ideeën op na wat geluk inhoudt. Maar het lijdt geen twijfel dat een gevoel van vreugde en tevredenheid helpt tegen de stress van alledag. Een land dat het antwoord op geluk gevonden lijkt te hebben is Denemarken. Onderzoek van de Europese Commissie bestempelde het noordelijke Ålborg en de hoofdstad Kopenhagen als de twee gelukkigste steden in Europa, terwijl de op een na grootste stad, Århus, sinds jaar en dag bekend staat als de Stad van de Glimlach. Verder eindigde Denemarken als tweede in het World Happiness Report voor 2019 van de Verenigde Naties (achter buurland Finland) en is het verantwoordelijk voor het onder de aandacht brengen van het fenomeen hygge, dat overeenkomt met onze knusheid en gezelligheid.

Op onderzoek uit in Kopenhagen

Als we met onze Mazda CX-30 door Kopenhagen rijden, is het al vrij snel duidelijk waarom de bevolking lekker in zijn vel steekt. Het gaat er hier lang niet zo gehaast aan toe als in andere hoofdsteden. Bovendien heerst er een overduidelijk gevoel van vertrouwen. Dus delen we gebroederlijk de weg met duizenden fietsers – de stad zou meer fietsen dan mensen tellen – en een aanzienlijke vloot elektrische scooters. Misschien een nog verrassender voorbeeld van het sociale vertrouwen is het aantal baby’s in bakfietsen en wandelwagentjes voor de deur van banketzaken en cafés, terwijl hun ouders zich binnen te goed doen aan koffie met Deens gebak (wienerbrød). dat ze je niet snel in andere wereldsteden, maar de Kopenhagers hebben het volste vertrouwen in hun stadgenoten.

Meik Wiking: eigenaar Happiness Research Institute

We hebben een afspraak met Meik Wiking, oprichter en CEO van de onafhankelijke denktank Happiness Research Institute. Deze organisatie onderzoekt geluk vanuit een wetenschappelijk perspectief in een poging om drie belangrijke vragen te beantwoorden: Hoe kun je geluk en welzijn meten? Waarom zijn sommige mensen gelukkiger dan anderen? En hoe kun je de kwaliteit van het leven verbeteren? Meik is door de pers afgeschilderd als “misschien wel de gelukkigste mens ter wereld”. Hij lijkt daarom een uitstekend eerste aanknopingspunt in onze zoektocht naar de bron van het Deense geluk.

De bron van het Deense geluk

Tijdens een fascinerend gesprek belicht hij de sociaaleconomische en politieke factoren die bepalen waarom sommige landen gelukkiger zijn dan andere. Hij ratelt ze af: het BBP per hoofd van de bevolking (welvaart), een hoge levensverwachting, vrijheid om grote beslissingen te nemen, vrij van corruptie, het niveau van vrijgevigheid in de samenleving, en sociale steun.

Maar er spelen natuurlijk meer factoren mee. Terwijl de staat de noodzakelijke infrastructuur verschaft, zoals in Denemarken met gratis gezondheidszorg en onderwijs dat bekostigd wordt door een hoger belastingmodel, draagt de individuele levensstijl ook een steentje bij. “Of we nu kijken naar ons levensdoel, naar de tevredenheid daarover of naar ons humeur, een van de weinige zaken die invloed heeft op alle drie zijn relaties”, legt Meik uit.

Hygge

“Menselijke interactie is een van de meest constante elementen die in diverse studies naar voren komt.” In Denemarken manifesteert zich dit in hygge, iets wat Meik uitvoerig heeft beschreven in zijn Little Book of hygge (2016). Meik: “Hygge is de kunst om een prettige sfeer te creëren, momenten dat we comfort, ontspanning, samenzijn en geluk ervaren. Dit komt overal ter wereld voor, maar in Denemarken maakt het een wezenlijk deel van onze identiteit uit. “Hygge draait om dagelijks geluk, kleine ogenblikken van plezier en comfort. Als je een cultuur hebt waar dit de norm is, dan kan dat bijdragen tot een hoge mate van tevredenheid over het leven.”

Verder op zoek naar geluk

Het is een interessant punt om over na te denken als we met de CX-30 naar onze volgende bestemming in Kopenhagen gaan, Christianshavn. Dat is een pittoreske mix van bontgekleurde huizen, cafés aan de haven en aangemeerde boten. Ideaal om neer te strijken voor een lunch van Deens smørrebrød, een open boterham. De keus van beleg is overweldigend en mijn selectie van gefileerde schol met een rivierkreeftsalade stelt niet teleur.

Erik Frandsen, cafe-eigenaar

Erik Frandsen is al zes jaar eigenaar van het Færgecafé en heeft een eenvoudige verklaring waarom Denen zo content zijn: een goede balans tussen werk en vrije tijd. De aanbevolen werkweek telt in Denemarken 37,5 uur en hoewel niet iedereen zich daaraan houdt, geeft het wel aan dat mensen hier werken om te leven en niet andersom. “Dit heeft een groot aandeel in het gevoel van welbehagen”, zegt Erik. “Hierdoor hebben we tijd voor vrienden en om dingen te doen die we leuk vinden.” Færgecafé is een voormalige brandweerboot uit 1880 die ligt afgemeerd in het Wildernskanaal. En afgaande op de vele gasten die zich er tegoed doen aan een ontspannen lunch met collega’s, is dit een populaire manier om de werkdag in tweeën te breken. Voor ons is het moment echter aangebroken om met de CX-30 op zoek te gaan naar weer een ander perspectief.

Zwemmen in het kanaal

Als we via het kanaaldistrict naar onze volgende bestemming rijden, zien we mensen tussen de kano’s zwemmen. Het kan niet anders dan dat het water aardig koud is. De verrassing is niet dat de Denen flink genoeg zijn om in koud natuurwater te zwemmen, maar dat het water schoon genoeg is om er veilig in te zwemmen. Overal waar we komen, vertellen de Denen ons enthousiast dat ze zich door het koude water op hun huid juist heerlijk voelen. Ik ben zelf opgegroeid in een Schotse kustplaats en heb ooit eens in de winter in de Noordzee gezwommen. Ik bewonder daarom hun positieve instelling – maar dan wel van een afstand. Zwemmen onder deze omstandigheden is ongetwijfeld uitermate therapeutisch, maar ik peins er niet over.

Expat Oscar Haven

Voor een andere kijk op Deens geluk, pikken we de Engelse expat Oscar Haven met een paar van zijn vrienden op voor een ontspannen rit met de CX-30 rond de talrijke parken in de buitenwijken van Kopenhagen. Oscar is succesmanager bij een softwarebedrijf dat mense lijk gedrag analyseert. Ook hij zegt dat de Deense benadering van werk tevredenheid in de hand werkt. “Welzijn in je werkzame leven is een grote prioriteit voor Denen. Je ziet dat terug in het aantal vakantiedagen en in het zwangerschaps- en ouderschapsverlof. Denen nemen graag de tijd om te genieten van gebeurtenissen in het leven op het moment dat ze plaatsvinden.” Toch zit me iets niets lekker. Je ziet vrij weinig, noem het maar joie de vivre. Denen zijn minder open dan mensen in andere delen van de wereld. Oscars Nederlandse huisgenoot Lieke Homminga weet waarom. “Denen brengen veel tijd met goede vrienden door. Ze onderhouden die relaties echt en je bent ook niet een-twee-drie bevriend. Maar als je die barrière eenmaal doorbreekt, dan heb je een vriend voor het leven.”

Onderweg naar Århus

Een hoofdstad laat natuurlijk maar één kant van het verhaal zien. Daarom rijden we naar Århus, de op een na grootste stad van het land. Het is een rit van 3,5 uur, grotendeels over de snelweg en uiteraard over de spectaculaire Storebælt-brug van 18 kilometer lang die het oosten en westen van Denemarken met elkaar verbindt. Het landschap is voornamelijk plat en voorzien van de nodige windmolens, die hard aan het werk zijn dankzij de harde wind. Bovendien regent het pijpenstelen. Dat zorgt voor een uitdagende combinatie, maar biedt ook de kans om de uitstekende geluidsisolatie en verfijning van de CX-30 te beleven.

Een studentenstad

Het weer begint wat op te klaren tegen de tijd dat we Århus bereiken. In 2017 was dit de Culturele Hoofdstad van Europa. Het karakter van de stad wordt sterk bepaald door de 40.000 studenten die er wonen. Als je met de CX-30 door de nauwe straatjes van de Latijnse wijk rijdt, zie je een interessante mix van cafés, restaurants en boetiekjes. En je ontkomt er niet aan dat je ziet hoe jong het volk is dat buiten zit te genieten van de nazomer.

Marina Myslyaeva Famme: eigenaar
Århuscityguide.info

We hebben een afspraak met Marina Myslyaeva Famme, de eigenaar van Århuscityguide.info, dat op maat gemaakte rondleidingen door de stad organiseert. Marina is afkomstig uit het Russische Oeralgebergte, woonde een tijdje in Qatar en is getrouwd met een Deen. Ze noemt Denemarken nu met trots haar ‘thuis’. De status van Denemarken als het gelukkigste land ter wereld hangt volgens haar af van wat je als geluk omschrijft. “In usland is geluk een explosie van vreugde. Maar je kunt dat niet vasthouden, het is een korte momentopname. Hier is het een blijvend iets. Denen voelen zich tevreden, gelukkig en ontspannen omdat de toekomst geen zorgen baart.” Je kunt er niet omheen dat deze zekerheid voor een deel te maken heeft met het hogere belastingstelsel, maar Marina heeft er zelf de voordelen van ervaren. Een van haar drie kinderen heeft de afgelopen zes jaar drie hartoperaties ondergaan, iets waar de staat voor heeft betaald. “Ik heb er gewoon geen woorden voor hoe dankbaar ik Denemarken ben.” Deze verrijkte levenskwaliteit wordt aangevuld met de schoonheid in en rond Århus.

Onze dag eindigt op een ronde pier, die tevens fungeert als kunstwerk, de Oneindige Brug. Het uitzicht over de Baai van Århus is verbluffend. Het is tijdens de zonsondergang zo idyllisch dat een jong stel uit Londen de baai heeft uitgekozen als filmlocatie voor een video van hun verlovingsfeest.

De gelukkigste stad in Europa

Van Århus rijden we noordwaarts naar Ålborg, de gelukkigste stad in Europa, waar we onderwijzer Anders Jakobsen en fysiotherapeut Henrik Trabjerg hopen te ontmoeten. De twee runnen de reisblog passport please.net. Voor een relatief kleine stad heeft Ålborg een bijzonder rijk cultureel leven. De stad is gezegend met het Utzon Centrum voor design en architectuur, de muziekhub Musikkens Hus en Kunsten, en het Museum of Modern Art, ontworpen door de Finse maestro Alvar Aalto. Anders en Henrik zijn uiteraard dol op reizen, maar het herinnert hen ook aan “de goede dingen die we in Denemarken hebben.” En ze genieten met volle teugen van Ålborg, waar kunst en cultuur een centrale rol spelen. En juist die waardering voor kunst is een andere clou waarom de mensen in Denemarken zo tevreden zijn. Henrik: “Denen horen graag bij clubs en verenigingen. Of het nou om theater, geschiedenis, zingen of literatuur gaat, het geeft een gevoel van verbondenheid.” De bevolking van Ålborg is ook gezegend met een gunstige ligging. Ålborg is namelijk een toegangspoort tot het ongerepte noorden van Jutland, een adem benemende combinatie van witte duinen, lange stranden, pittoreske meren, kustdorpen en, als de weersomstandigheden een beetje meewerken, prachtig natuurlijk licht.

Havenstad Skagen

Als we door weer en wind naar Skagen rijden, ervaren we echt een gevoel van wildernis. Skagen is een havenstad op de noordelijke punt van Jutland. De geur van de haven verraadt direct dat het hier om de visindustrie draait. Gesterkt door een hartige lunch van bot en zeeduivel trotseren we met de CX-30 de elementen om een kijkje te nemen bij de vuurtoren van Skagen, die tevens dienstdoet als informatiecentrum over trekvogels. Vanaf hier leidt onze tocht tweeënhalf uur westwaarts richting Klitmøller. Dat is vanouds een vissersplaatsje, maar er is heel toevallig ook een goede golfslag, zodat Klitmøller er hard aan werkt om zich om te toveren tot een surf- en kitesurfbestemming. Buiten begint het ondertussen steeds harder te regenen.

Tevreden met minder

De surfers komen een voor een uit de golven en een van hen heeft een duidelijke verklaring voor het algemene gevoel van geluk in dit land. “Wij Denen zijn tevreden met minder.” Tegen de tijd dat fotograaf Rama en ik de CX-30 naast een rij fotogenieke vissershuisjes hebben geparkeerd, heeft de regen meer weg van een zond vloed. We zitten nog even na te praten over die laatste uitspraak van de surfer en realiseren ons ineens dat we steeds dieper in het Deense denken verstrikt raken. Buiten gaat de storm als een razende tekeer, terwijl wij in alle comfort mijmerend uitkijken over de sombere schoonheid van de zee. In de CX-30 beleven wij heel even onze eigen vorm van hygge. En dan valt het kwartje ineens. Er zijn tal van verklaringen waarom de Denen zich gelukkig voelen, maar het is misschien vooral hun bereidheid om het heden te waarderen, ongeacht de omstandigheden waarin ze zich bevinden. En dat is een instelling waar we allemaal wat van kunnen opsteken.

Over de Mazda CX-30

Onze Mazda CX-30 werd in Denemarken danig aan de tand gevoeld, maar blonk op elk gebied uit. In de stad is hij compact genoeg om zich vlot door het drukke verkeer te bewegen, terwijl hij op de snelweg de kilometers nagenoeg geruisloos verslindt. Op bochtige buitenwegen ontdek je een levendige dynamiek die je niet van een crossover zou verwachten. In de cabine is overbodige ballast verwijderd, zodat je als bestuurder niet wordt afgeleid. Het 8,8-inch infoscherm is dankzij de HMI commander intuïtief te bedienen. Het gevoel van luxe en comfort wordt versterkt door de toepassing van hoogwaardige materialen. De CX-30 is helemaal thuis in een land waar het leven goed is.

Delen via

Tags:   Mazda Stories

  • Swa Swa schreef:

    In het artikel over de CX30 in Denemarken staat dat Hygge de kunst is om een prettige sfeer te creëren. Het zogenaamde Ying & Yang effect maar dan net weer iets anders. Het Kodo design draagt hier ook z’n steentje bij. Bij het creëren van dit model is nagedacht qua stijl en harmonie, super mooie auto. ☯️🍀

  • G. Bianchi schreef:

    Nou de eerste regel van het artikel,
    De Mazda CX-30 is de ideale auto om denemarken
    de rode streep zegt genoeg.
    Dit is niets voor Mazda als product.
    Verder een herkenbaar verhaal over Denemarken als je dit land eerder met een bezoek hebt vereerd.

    Gelukkig schrijf ik Mazda met de nodige hoofdletter :>)

  • W. Bijleveld schreef:

    Positief nieuws; zo doorgaan!

    Let wel even op vreemde zinsconstructie in: ‘Op onderzoek uit in Kopenhagen’ (onderste regels).

    Voor mij nog geen CX-30, ik ben uiterst tevreden met mijn Mazda6 en dealer Terpstra (Groningen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *