Financieel, Verdieping 20-04-20 | 3954 keer gezien

Regels reiskostenvergoeding versoepeld door corona

Werkgevers mogen de reiskostenvergoeding voor werknemers onbelast blijven uitbetalen, zolang het advies geldt om thuis te werken om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het ministerie van Financiën heeft de regels hiervoor versoepeld.

Veel werknemers ontvangen van hun werkgever een vaste reiskostenvergoeding per maand voor het woon-werkverkeer met een eigen vervoermiddel. Dat is wel zo praktisch, want dan hoeft niet exact te worden bijgehouden hoeveel dagen een werknemer daadwerkelijk naar werk is gereden. Het uitgangspunt voor de reiskostenvergoeding is een vergoeding per kilometer. Tot 19 eurocent per kilometer is zo’n vergoeding onbelast.

De vergoeding is natuurlijk bedoeld om de reiskosten van de werknemer te compenseren en niet als ‘belastingvrij loon’. Daarom mag de werkgever de reiskostenvergoeding niet langer dan zes weken onbelast doorbetalen als de werknemer afwezig is.

Vanwege de huidige situatie, waarbij veel werknemers vanwege de coronamaatregelen vanuit huis werken, heeft de staatssecretaris van Financiën de regels voor de reiskostenvergoeding versoepeld. Hiermee wordt voorkomen dat veel werkgevers de vaste reiskostenvergoeding moeten aanpassen of deze tot het loon moeten rekenen.

Dit vindt de staatssecretaris in deze bijzondere omstandigheden ongewenst. Werkgevers mogen de reiskostenvergoeding daarom onbelast blijven uitbetalen, zolang het advies geldt om thuis te werken om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat kan ook bij een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie.

Bijtelling

Voor de medewerker met een auto van de zaak die ook privé gebruikt wordt, blijft de bijtelling gelden. Ook als je niet naar je werk gaat, blijft de bijtelling doorlopen. De auto wordt immers nog steeds ter beschikking gesteld door de werkgever.

Lees hier meer over thuiswerken en reiskostenvergoeding.

Misschien vind je dit ook leuk