Financieel, Verdieping 15-10-21 | 2732 keer gezien

ZZP’er: auto privé houden of op de zaak zetten?

Als (beginnende) ZZP’er wil je de beste beslissing nemen over wat te doen met je auto. Privé blijven rijden of op de zaak zetten? Belastingtechnisch zijn er grote verschillen. Om je een handje te helpen, zetten we de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Laten we beginnen met de opties die er zijn: een nieuwe auto kopen en op naam van de zaak zetten, een nieuwe auto leasen op naam van de zaak, een bestaande privéauto op naam van de zaak zetten of gewoon in een privéauto blijven rijden.

Nieuwe zakenauto kopen

Als je een nieuwe auto wilt kopen en die op naam van de zaak zet, dan profiteer je als ZZP’er van diverse belastingvoordelen. Ten eerste mag je de btw terugvorderen, wat een behoorlijk bedrag kan schelen.

Ten tweede mag je de aanschafkosten van de auto, verdeeld over de jaren waarin je de auto gebruikt, aftrekken van de bedrijfswinst. Hierdoor betaal je minder winstbelasting. Dit geldt ook voor alle andere autokosten, zoals brandstof, onderhoud, verzekering, parkeerkosten, afschrijving, wegenbelasting, etc. Bij de meeste van deze kosten mag ook de btw worden teruggevorderd.

Nieuwe zakenauto leasen

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe auto te leasen op naam van de zaak. In dit geval betaal je een vast bedrag per maand gedurende de contractduur en hoef je dus niet in één keer het gehele bedrag te betalen. Tegelijkertijd hoef je geen rekening te houden met verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Deze kosten zijn inbegrepen in het leasebedrag, maar die kun je dan niet apart boeken als zakelijke kosten.

Let op dat je de leasevorm kiest die het beste bij je past. Bij Financial Lease ben je als ZZP’er economisch eigenaar van de leaseauto. Deze leasevorm is in feite een lening die je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Dat betekent dat de waarde van de leaseauto op de bedrijfsbalans staat en alleen de rente op het geleende geldbedrag aftrekbaar is van de winst. Afhankelijk van de situatie is ook de afschrijving van de leaseauto fiscaal aftrekbaar.

Bij Operational Lease ben je geen economisch eigenaar van de leaseauto. Je bent in feite een huurder, waardoor de waarde van de leaseauto niet op de bedrijfsbalans staat. Daarentegen zijn de maandelijkse leasekosten volledig fiscaal aftrekbaar.

Privéauto op naam van de zaak zetten

Mocht je als ZZP’er een privéauto bezitten, dan kun je ervoor kiezen om die op naam van de zaak te zetten. De waarde van die auto komt dan op de bedrijfsbalans te staan. Alle autokosten zijn dan fiscaal aftrekbaar, net als bij aanschaf van een nieuwe zakenauto. Verschil is alleen dat je de btw niet kunt terugvorderen die je betaalde bij aanschaf van de privéauto.

LEES OOK: Bijtelling: wanneer is een rit zakelijk of privé?

BIJTELLING OF RITTENREGISTRATIE?

In alle gevallen geldt: als een auto op naam van de zaak staat en ook voor privéritten wordt gebruikt, moet je als berijder verplicht bijtelling betalen. Daarbij maakt het niet uit of de auto is gekocht of geleased.

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto (incl. btw/bpm) dat bij je jaarinkomen wordt opgeteld, waardoor je dus meer inkomstenbelasting betaalt. Het standaard bijtellingstarief bedraagt 22%, behalve voor elektrische auto’s. Hiervoor geldt een bijtellingskorting over een periode van maximaal 60 maanden vanaf de registratie.

Bij het privégebruik van een zakenauto moet je als ZZP’er ook rekening houden met btw. Die mag je alleen terugvorderen van de zakelijke autokosten en dus niet van de privéritten. Hierbij geldt ook woon-werkverkeer als privégebruik. Wordt er geen administratie bijgehouden waarin alle zakelijke en privékilometers duidelijk van elkaar zijn gescheiden? Dan moet de te betalen btw voor het privégebruik van de zakenauto worden vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs van de auto.

Wil je géén bijtelling betalen? Dan moet je met een sluitend overzicht van alle zakelijke en privéritten kunnen aantonen dat in een heel kalenderjaar niet meer dan 500 privékilometers is gereden. Bij gebrek aan bewijs volgt een naheffing. Houd er rekening mee dat de keuze tussen bijtelling betalen of een rittenregistratie bijhouden maar één keer per kalenderjaar gemaakt kan worden. Zorg dus dat je een weloverwogen keuze maakt die het beste past bij jouw situatie als ZZP’er.

In je privéauto blijven rijden

Tot slot kun je er ook voor kiezen om ‘gewoon’ in een privéauto te blijven rijden. In dat geval zijn alle bovengenoemde zaken niet van toepassing. Je bent dan als privépersoon verantwoordelijk voor alle autokosten inclusief btw. Je betaalt dus ook geen bijtelling en voor de zakelijke ritten die je met je privéauto rijdt mag je een reiskostenvergoeding van € 0,19/km declareren bij je bedrijf.

Daarentegen zijn er geen autokosten die bedrijfsmatig worden geboekt en fiscaal aftrekbaar zijn. Hierdoor maakt het bedrijf (op papier) meer winst en moet het meer winstbelasting afdragen.

Misschien vind je dit ook leuk