Rijplezier, Verdieping 08-03-21 | 627 keer gezien

Apple CarPlay: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Apple CarPlay is niet meer weg te denken uit nieuwe auto’s. Bijna elk model is tegenwoordig standaard of optioneel leverbaar met deze technologie. Apple CarPlay is ontwikkeld om allerlei functies van je telefoon veilig en legaal te gebruiken tijdens het rijden. Lees hier hoe dit precies werkt.

Apple CarPlay is ontworpen voor iPhone-gebruikers. Dit systeem maakt het mogelijk om de belangrijkste functies van je iPhone te bedienen via het multimediasysteem van de auto.

Zodra je je iPhone koppelt met het multimediasysteem via een USB kabel of *draadloze verbinding en via je telefooninstellingen toestemming geeft voor het gebruik van Apple CarPlay, wordt automatisch verbinding gemaakt. Vanaf dat moment verschijnt de vertrouwde iOS-interface op het beeldscherm van de auto.

Bellen, navigeren, muziek luisteren

De getoonde apps zijn onmiddellijk herkenbaar en direct te gebruiken. Je kunt bellen, navigeren met Waze of Apple Maps, muziek luisteren via Spotify, verhalen luisteren via podcasts en allerlei andere apps gebruiken. Gewoon zoals je altijd met je telefoon doet, alleen zonder hem vast te houden.

Ook handig is spraakbediening via Siri, bijvoorbeeld om een nieuwe navigatieroute in te stellen. Je kunt met Siri zelfs Whatsapp-berichten laten voorlezen en met behulp van spraak-naar-tekst een tekstbericht versturen. En dat allemaal met twee handen aan het stuur en je ogen op de weg.

Via de instellingen van je telefoon kun je selecteren welke apps je wilt gebruiken voor Apple CarPlay. Met het oog op verkeersveiligheid zijn echter niet alle apps hiervoor geschikt.

Voordelen Apple CarPlay

Het belangrijkste voordeel van Apple CarPlay is dat je niet wordt afgeleid door je telefoon tijdens het rijden en je ogen op de weg kunt houden. Verkeersveiligheid is ook het primaire doel van Apple CarPlay. Afleiding door telefoongebruik is één van de grootste gevaren van het moderne verkeer.

Apple CarPlay kan je bovendien een forse bekeuring van € 340 schelen, want zo hoog is de boete tegenwoordig voor het vasthouden van een telefoon achter het stuur. Ook worden steeds meer slimme flitsers in gebruik genomen die specifiek controleren op illegaal appende en bellende bestuurders.

Ander voordeel is de gemakkelijke bediening dankzij volledige integratie. Alle functionaliteiten van Apple CarPlay laten zich gewoon bedienen via de touchscreen, stuurwielbediening, spraakbesturing en/of het bedieningssysteem van het multimediasysteem. Het geluid van de muziek of een telefoongesprek klinkt luid en duidelijk via het audiosysteem van je auto. Het is overigens niet zo dat Apple CarPlay het gehele multimediasysteem overneemt. Je kunt eenvoudig switchen naar het eigen menu van het mediasysteem.

Vanaf iPhone 5

Apple CarPlay wordt tegenwoordig door vrijwel elk automerk aangeboden. Dat geldt ook voor Mazda, waarbij alle nieuwe modellen met het MZD Connect-systeem ondersteuning bieden voor Apple CarPlay, al dan niet tegen meerprijs.

Heb je wel een Mazda met MZD Connect maar nog geen Apple CarPlay? Geen probleem! Voor € 349 installeert de Mazda dealer alle benodigde hardware en software in jouw Mazda. Apple CarPlay is mogelijk met elke iPhone 5 of nieuwer. Sinds iOS 9 kun je ook je iPhone draadloos koppelen.

Vanaf heden is Android Auto ook beschikbaar, meer informatie hierover volgt binnenkort.

*Alleen beschikbaar op de Mazda CX-3 vanaf de Luxury met i-Activesense pakket en vanaf de de Mazda MX-5 en Mazda 6 standaard uitvoering