Financieel, Verdieping 22-06-22 | 1566 keer gezien

Autokosten worden sterk onderschat door afschrijving

Veel autobezitters denken goed op de hoogte te zijn van de totale kosten van hun auto, maar in werkelijkheid worden die structureel onderschat. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Uit het grootschalige onderzoek ‘Wijdverbreide autobezit in Nederland’ van het KiM komt naar voren dat autobezitters zelden rekening houden met de afschrijving als gevraagd wordt naar de totale autokosten. En dat terwijl afschrijving, samen met de brandstofkosten, behoort tot de grootste kostenpost. Afschrijving en brandstofkosten zijn samen goed voor 70 tot 80% van de totale autokosten.

Doordat afschrijving stelselmatig wordt vergeten of erg wordt onderschat, zitten autobezitters gemiddeld € 221,- per maand te laag met hun schatting van de totale autokosten. Dat is bijna de helft van de gemiddelde totale autokosten van een personenauto in Nederland.

De afschrijving is het bedrag dat de auto in waarde daalt na de aankoop. De gemiddelde afschrijving van een nieuwe personenauto ligt tussen de 10 en 20% per jaar. Stel dat je een auto van € 30.000 hebt gekocht en die na drie jaar inruilt voor een bedrag van € 20.000, dan kom je uit op € 277,75 per maand aan afschrijving.

Afschrijving bij Mazda

De werkelijke afschrijving van een auto is afhankelijk van verschillende factoren. De leeftijd, kilometerstand en algehele staat van de auto spelen uiteraard een belangrijke rol. Maar ook het merk en het model zijn van grote invloed.

Een auto die goed in de markt ligt vanwege zijn hoge betrouwbaarheid, gunstige onderhoudskosten, tijdloze design, hoge veiligheidsniveau en aansprekende rijeigenschappen heeft een hogere restwaarde (en dus een lagere afschrijving) dan een auto die minder courant is en hoge onderhoudskosten met zich meebrengt. Mede dankzij bovengenoemde eigenschappen behoort Mazda al geruime tijd tot de automerken met de laagste procentuele afschrijving.

Om je een idee te geven: zowel de Mazda CX-5 als de Mazda CX-3 staan in de top 10 van meest waardevaste auto’s overall volgens de ANWB. In de categorie ‘meest waardevaste B-segment auto’s’ staat de Mazda2 in de top 10. Ook buiten Nederland behoort Mazda tot de beste merken op het gebied van restwaarde (en dus lage afschrijving), onder andere in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Delen via

  • Rudy Mulderij schreef:

    U schrijft:
    Om je een idee te geven: zowel de Mazda CX-5 als de Mazda CX-3 staan in de top 10 van meest waardevaste auto’s overall volgens de ANWB. In de categorie ‘meest waardevaste B-segment auto’s’ staat de Mazda2 in de top 10.

    Ik zie in de top 10 helemaal geen Mazda staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *