Wie ben je?

“Ik ben Marco van Tol (56), woonachtig in het Noord-Hollandse Berkhout en vader van twee kinderen.”

Wat doe je voor werk?

“Ik ben zelfstandig ondernemer en werk als rijinstructeur onder de naam Autorijschool Marco van Tol. Ik geef les in Hoorn en omstreken en ben gespecialiseerd in rijlessen voor mensen met autisme, ADHD of faalangst.”

Wat vind je leuk aan jouw functie?

“Ik vind het leuk om deze speciale groep mensen te helpen, zoals ik het zelf noem. Ik richt me op een doelgroep die net even wat extra aandacht nodig heeft tijdens het lessen. Het geeft veel voldoening als mensen bij andere rijscholen niet slagen voor hun rijbewijs, maar bij mij wel. Zij hebben vaak de hoop al bijna opgegeven. Ik stel hen in staat om te bewijzen dat ze het wel kunnen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik hou van films kijken, maar vakantie vind ik ook heel erg leuk. Ik zeg ook altijd: ik werk om te leven en ik leef niet om te werken. Ik wil dan ook zoveel mogelijk van het leven genieten.”

Welke Mazda rijd je?

“Ik rijd in een Mazda CX-60. Het gaat hier om de Plug-in Hybrid in de uitvoering Homura. Ik heb voor deze auto gekozen omdat het een nieuw model is, maar ook vanwege de aandrijflijn. Dankzij het plug-in hybridesysteem kunnen we de bijzondere verrichtingen tijdens de rijlessen volledig elektrisch doen.”

“De keuze voor de Mazda CX-60 heeft ook te maken met zijn maximale trekgewicht. Het is één van de weinige betaalbare auto’s die 2.500 kilo mag trekken. En ik trek regelmatig een caravan, dus dan is het wel fijn om wat vermogen over te hebben.”

Vanwaar de keuze voor Mazda?

“Mazda staat voor kwaliteit. Dat is over het algemeen op zich wel bekend, maar dat is vooral hoe ik het zelf ervaar. En dat is toch wel belangrijk als je een rijschool runt. Lesuitval wegens autoproblemen, daar zit ik écht niet op te wachten.”

“Daarnaast had ik al enige ervaring met het merk Mazda. Hiervoor reed ik in een Mazda CX-5 die zeer goed beviel. Verder speelde ook het design van de auto een grote rol bij mijn keuze. Ik vond de CX-5 altijd al een prachtige auto, maar dat geldt zeker ook voor de Mazda CX-60.”

Wat vind je belangrijk in een auto?

“Ik vind het belangrijk om in de auto voldoende ruimte te hebben, zodat ik niet te dicht op mijn leerling zit. Daarnaast hecht ik veel waarde aan technologie en gadgets aan boord. Zaken als stoelverwarming en -ventilatie, maar ook elektronische veiligheidsvoorzieningen, zijn voor mij een must. De auto is immers ook mijn werkplek. Gelukkig zijn de modellen van Mazda heel luxe uit te rusten.”

“Ook prettig aan de Mazda CX-60 is dat je meerdere gebruikersprofielen kunt instellen. Hiermee kun je allerlei zaken zoals de verstelling van de bestuurdersstoel, het stuurwiel en de buitenspiegels opslaan. Door simpelweg een gebruiker te selecteren via het infotainmentsysteem hoef je niet elke keer alles opnieuw in te stellen. Dat is erg handig voor mijzelf, maar ook voor de leerlingen die van deze functie gebruik kunnen maken.”

Welke opties en accessoires heb je gekozen en waarom?

“De Mazda CX-60 in de uitvoering Homura is al heel luxe uitgevoerd. Maar ik heb wel als extra optie het Convenience & Sound Pack genomen. En dan vooral vanwege de 360° View Monitor parkeercamera. Dat is super handig tijdens het parkeren en manoeuvreren, ook voor mijzelf, en het geeft de leerlingen extra vertrouwen tijdens het oefenen van bijzondere verrichtingen.”

“Verder wilde ik de Mazda CX-60 sowieso in het rood hebben. Deze carrosseriekleur van Mazda, Soul Red Crystal genaamd, is wat mij betreft de mooiste kleur rood. Zeker met de zwarte accenten komt deze kleur heel goed tot zijn recht.”

Hoeveel kilometers rijd je per jaar?

“Dat valt best mee. Met deze auto zal ik rond de 30.000 kilometer per jaar uitkomen. Het is ook mijn privéauto, dus er zit ook nog voor 7.000 à 8.000 kilometer aan privéritten bij.”

“Het zijn relatief weinig kilometers voor een rijschoolhouder, omdat ik eigenlijk alleen in en rond de stad rijd. We rijden veel door kleine straatjes. Je bent dan qua tijd weliswaar lang onderweg, maar de kilometers lopen niet hoog op.”

Wat vind je een minpunt aan de Mazda?

“Als ik eerlijk ben, vind ik de veren en dempers iets aan de stugge kant. Die hadden naar mijn mening iets soepeler mogen zijn. Daarnaast had ik graag gewild dat de rijmodi wat meer aanpasbaar waren, vooral wat betreft de hybride-aandrijving.”

Wat zeggen anderen over jouw auto?

“Ik hoor heel vaak ‘Wow, wat een mooie auto’. Zeker ook van kinderen. Die zijn altijd eerlijk natuurlijk en dan is het heel leuk als je dat hoort. Het is ook een auto die in deze kleur best opvalt. Voor mij ook meteen een mooi visitekaartje voor m’n rijschool, haha.”

Ooit iets geks meegemaakt op autogebied?

“Ja, heel veel. Ik zit dagelijks op de weg, dus qua verkeerssituaties maak ik echt alles mee. Variërend van mensen die denken ‘Oh, het is een lesauto dus ik kan er nog wel even voor’, tot mensen die denken dat ze in Engeland wonen en dan opeens op onze rijbaan zitten. Dat soort situaties komen best vaak voor.”

Wat is jouw droomauto?

“De Mazda CX-60 komt wel heel dicht in de buurt. Hij heeft vierwielaandrijving, kan een lekker grote aanhanger trekken en is nog zuinig ook. De CX-60 heeft in feite alles wat ik zoek in een auto!”

Delen via

Tags:   CX-60, Mijn Mazda en Ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *