Ontspanning, Rijplezier 28-08-19 | 3966 keer gezien

Een en al schoonheid in Bretagne

Wanneer je met anderen praat over Frankrijk, gaat het gesprek al snel over de rijke badplaatsen in het verre zuiden van het land. St. Tropez, Nice, Monaco. Dat zijn de plaatsen die vaak worden genoemd. Maar wat nou als we iets verder kijken dan onze neus lang is? Heeft Frankrijk niet zoveel meer te bieden, dan een aantal peperdure winkelstraten en havens vol superjachten? Jazeker. Het antwoord daarop, is Bretagne. Koen van den Dool van CarspotsNL schreef voor ons een verslag.

CarspotsNL

Mijn naam is Koen van den Dool, ik ben de oprichter en eigenaar van het opkomende nieuwe online autokanaal CarspotsNL. Aan mij was de afgelopen tijd de grote eer om op avontuur te mogen in het schitterende Bretagne. Ik heb deze reis gemaakt met niets minder dan de spiksplinternieuwe Mazda3. Pak wat te drinken en ga er gerust even goed voor zitten. Want ik vertel je alles over deze geweldige reis.

De reis begint

De reis begon in mijn woonplaats, net onder Rotterdam. Samen met een aantal familieleden waren we al vroeg in de ochtend uit de veren. Het is zo’n 8 uur rijden naar de plaats van bestemming, Plurien. We hadden een lange rit voor de boeg. Een flinke kan koffie was daarom ook geen overbodige luxe.

Uitrusting

Over luxe gesproken, de rijk uitgeruste Mazda3 is echt een geweldige auto om een roadtrip zoals deze te maken. De auto waar wij mee op reis zijn gegaan is voorzien van Mazda’s eigen Skyactiv-D motor. Als je deze dieselmotor in drie woorden zou moeten omschrijven, zouden het deze woorden zijn: zuinig, stil en krachtig. De ideale mix dus voor een heerlijke rit. De stilte die je ervaart van de motor kan je natuurlijk volledig naar eigen wens invullen door het Bose® geluidsysteem van de auto aan te zetten. Zelf maak ik gebruik van een iPhone, dus het Apple CarPlay systeem was voor mij een groot pluspunt. Flitsmeister, Google Maps en Spotify hebben overuren gedraaid kan ik je vertellen!

Na een voorspoedige rit vanuit Nederland kwamen we aan op de plaats van bestemming, Plurien. Een charmant kustplaatsje gelegen tussen Cap Frehel en Cap Erquy. Gedurende ons verblijf in Bretagne hebben we veel mooie plekken gezien, van het bezoeken van een middeleeuws stadje tot aan het genieten van de ondergaande zon vanaf de ruige rotsen langs de kust. Bretagne is een en al schoonheid, net als de nieuwe Mazda3.

Dit is een overzicht van een aantal mooie plekken in Bretagne die wij hebben bezocht met de fantastische nieuwe Mazda3.

Sables-d’Or-les-Pins

Dit is een badplaats in de Côtes-d’Armor ten westen van de Côte d’Émeraude, opgericht in 1922. De plaats is beroemd om zijn grote fijne zandstrand en duinen, daarnaast is het ook populair vanwege de charmante villa’s en hotels die gemaakt zijn in Anglo-Normandische stijl. De plaats heeft veel karakter van het verleden. Vanaf het einde van de Twee Wereldoorlog heeft de plaats een grote stijging gezien in het aantal toeristen die de plaats bezoeken.

Het mooiste strand van Bretagne

Sables-d’Or-les-Pins ligt aan de oevers van het Engelse Kanaal. Vanaf het strand, dat als een van de mooiste van Bretagne wordt beschouwd, zijn verschillende eilandjes in de verte te bewonderen. In de omgeving van deze plaats is ook veel te doen. Denk bijvoorbeeld aan vele watersportactiviteiten, 18-holes golfbanen en noem maar op. Voor de mensen die liever niet achter een boot hangen met aan beide voeten een waterski is er natuurlijk ook genoeg te beleven.

Denk bijvoorbeeld aan de lokale gastronomie, zoals de heerlijke boekweitpannenkoeken die Bretagne beroemd hebben gemaakt. Ook wel ‘Les Galettes’ genoemd. Met de Mazda hebben wij dit plaatsje meerdere malen bezocht en iedere keer weer keken we onze ogen uit. We kwamen een mooi uitzicht punt tegen vanwaar we het strand van Sables-d’Or-les-Pins goed konden zien. En zeg nou zelf, de Mazda3 in de kleur Polymetal Gray maakt het uitzicht alleen maar beter.

Lamballe

Soms kom je op van die plekken, waar je voor het gevoel in een klap honderden jaren terug in de tijd gaat. Dat is precies wat ik ervaarde toen ik het plaatsje Lamballe inreedt. Rondom Lamballe heeft de veeteelt zijn stempel op het landschap gedrukt en iets noordelijker ligt de Côte de Penthièvre. Lamballe zelf is een kunststad en is mede bekend vanwege zijn ‘Haras national’ een stoeterij met een grote zandbak waar de paarden flink de benen kunnen strekken. In het plaatsje vind je straten en steegjes die tegen de helling van de Colline Saint-Sauveur aanliggen. Hellingen waar de Mazda3 overigens weinig moeite mee had, dankzij zijn krachtige Skyactiv-D dieselmotor! We konden het natuurlijk ook niet laten om de auto even te laten poseren in een fotogeniek plaatsje als deze!

Chateau Hunaudaye

Kasteel Hunaudaye, plaatselijk bekend als Château de la Hunaudaye, ligt ten zuidwesten van het dorp Pléven, in het departement Côtes-d’Armor in Frankrijk. Het kasteel dateert uit 1220 toen het werd opgericht door ene Olivier Tournemine. Hij bouwde het kasteel om de nabijgelegen Arguenon rivier, die in die tijd een grensrivier was tussen twee landen, te bewaken. Het was gelegen op of nabij de plaats van een 4de-eeuws Gallo-Romeins militair kamp. Het kasteel werd voor het eerst aangevallen tijdens de Bretonse Successieoorlog in het midden van de 14e eeuw.

Om te voorkomen dat Chouans, die tijdens de Franse revolutie plunderden, zich in het kasteel van Hunaudaye zouden vestigen, werd het kasteel in brand gestoken en ontmanteld in 1793. Vanaf dat moment, tot het begin van de 20e eeuw, werd de ruïne van het kasteel gebruikt als steengroeve. In de loop van de 20e en het begin van de 21e eeuw onderging het kasteel verschillende restauraties; sommige delen werden herbouwd en de gracht werd opnieuw gegraven.

Nadat we het kasteel van binnen en buiten helemaal hadden uitgeplozen en weer op de hoogte waren van een een flink stuk Franse geschiedenis, reden we langs dit weiland. Waar de nieuwe Mazda3 ook onder de lokale koeien niet onopgemerkt bleef.

Jugon-Les-Lacs

De hele geschiedenis van Jugon draait om water. Waar het vroeger nog fungeerde als fundamentele verdediging is het nu het hart van de toerisme, en niet te vergeten: recreatie. Een stroom die door de stad loopt, voorheen genaamd de “Jugon” gaf zijn naam aan de stad. Jugon-Les-Lacs is echt een oase temidden van al het groen in de regio. De plaats heeft veel architecturaal erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de granieten huizen. Het herinnert men aan het verleden van het bolwerk van Jugon Penthièvre tijdens de periode van de hertogen van Bretagne.

Rondom het meer kom je veel vissers tegen. De meesten hebben hun zinnen gezet op de dikke karpers die er te vangen zijn. We konden met de Mazda aardig dicht bij de rand van het water komen, we misten alleen nog een hengeltje en baguette! Dan hadden we zo aan de slag kunnen gaan hier.

Het leuke van Bretagne is dat je eigenlijk gewoon kunt gaan rijden zonder plan. Je komt altijd wel een leuk dorpje of mooie plek tegen. Net zoals deze schuur waar een aantal verse hooibalen opgeslagen waren. Ideale locatie voor wat stoere foto’s van de nieuwe 3 toch?

Saint-Malo

Gebouwd op een rots die op een natuurlijke defensieve positie aan de monding van de rivier de Rance staat, is Saint Malo een stad waarvan de wortels teruggaan tot voor de Romeinse tijd.

De geschiedenis

De huidige stad heeft zijn naam te danken aan een monnik uit de Llancarfan Abbey in Wales, met de naam Maclovius, een discipel en medereiziger van Saint Brendan.  Maclovius was een van de vele Kelten die naar Bretagne – toen bekend als Armorica- kwam tijdens de moeilijke tijden van de laat-Romeinse tijd in Groot-Brittannië. Het belang van Sint Malo als zeehaven ontwikkelde zich in de zestiende eeuw. De stad ligt in een strategisch deel van de Franse kust, de laatste grote kanaalhaven voor het puntje van Bretagne, waar alle koopvaardijschepen uit de Noordzee en het Engelse Kanaal op weg naar het zuiden langs moesten. Voor veel schepen die het Kanaal in- of uitvaren, was St Malo een geschikte aanloophaven voor het aan- of afvoeren van voorraden of koopwaar, maar St Malo stond ook bekend om twee specialiteiten van de zeevaart.

Tegenwoordig is de stad ook onder toeristen aardig bekend geraakt. Er zijn dan ook veel winkels in het centrum van de stad, waar je allerlei lokale lekkernijen kunt kopen. Ook bekende kledingmerken hebben winkels in deze stad. Voor ieder wat wils dus. Parkeren was wel een uitdaging aangezien wij in het hoogseizoen deze stad bezochten. Eenmaal een plek gevonden te hebben leverde het wel een mooi plaatje op, met het ‘Fort National’ van St. Malo op de achtergrond.

Bezoek Bretagne!

Er valt zo onwijs veel te zien en te doen in Bretagne, daar zou je eigenlijk wel een heel boek mee kunnen vullen. Naast bovengenoemde fantastische plekken, zijn wij ook een dag naar het eiland ‘Ile-de-Brehat’ geweest (waar je helaas niet met de auto op kon komen), we hebben Fort-La-Latte bezocht, het middeleeuwse stadje ‘Dinan’, Saint-Brieuc, Cape Erquy, Cap Frehel en ga zo maar door. Maar wat deze reis echt tot een succes maakte, was natuurlijk de nieuwe Mazda3. Deze auto was onze kameraad, van steile hellingen in Lamballe en bochtige wegen langs de kustlijn tot aan lange ritten over de snelwegen. Met deze auto kan je overal uit de voeten. Van binnen en van buiten, een en al schoonheid.

Meer zien van Carspots? Bekijk dan de website, instagram of het Youtubekanaal.

Misschien vind je dit ook leuk