Nieuws 11-04-22 | 1342 keer gezien

Groot veld tijdens openingsraces MX-5 cup op Circuit Zandvoort

MX-5 Cup april 2022
  • Slipstreams zijn de sleutel tot succes in de MX-5 Cup
  • Dominique Kraan wint eerste race en Marcel Dekker is winnaar van de tweede race

De Openingsraces van seizoen 2022 in de Mazda MX-5 Cup zijn gewonnen door Dominique Kraan en Marcel Dekker. Op het droge circuit van Zandvoort stonden dit weekend maar liefst 21 coureurs aan de start voor de aftrap van een nieuw raceseizoen. De twee races kenmerkte zich door diverse safetycarmomenten en spannende slipstreamgevechten. Dominique Kraam was zowel tijdens de eerste als tweede race de beste racer bij de Junior Cup. Pim van Riet was, met twee keer de eerste plaats, de beste bij de senioren in de Gold Cup.

Veel inschrijvingen voor nieuw raceseizoen

De inschrijvingen voor het nieuwe seizoen zijn flink gegroeid met naar 25 deelnemers, zowel gevestigde routiniers als een nieuwe garde. Ook veel jonge deelnemers hebben zich voor dit seizoen ingeschreven, waaronder Bart de Wit, Jordy van der Eijk, Laszlo van Houwelingen, Sam Jongejan, Lisette Grinwis en Jolien De Bussche.

Kwalificaties met veel koude wind

Na de vrije trainingen op een nat wegdek in de ochtend, was het droog tijdens de kwalificatie. De twintig auto’s stonden vanwege het droge circuit allemaal op slicks. Pim van Riet had helaas technische problemen met de auto en kon niet deelnemen aan de kwalificatie. Nog voordat de kwalificatie startte, ging in de opwarmronde John Hoogland met koude banden dwars in de Hugenholtzbocht. Wilfred Herder reed vervolgens tegen Hoogland aan, met veel schade tot gevolg.

Dominique Kraan kreeg tracklimits in de eerste sector, omdat hij in de Hugenholtzbocht buiten de witte lijn uitkwam. Zijn snelste rondetijd werd daardoor afgenomen. Jordy van der Eijk kreeg ook straf voor het overschrijden van tracklimits. Dominique Kraan wist zich ondanks deze straf voor trackliminits goed te herpakken. Bij het opkomen van het rechte stuk hadden de rijders de koude noordoostelijke wind tegen, maar dit weerhield Niels Langeveld van Team Tachyon Motorsport-Kolenaar niet om tijdens deze kwalificaties met 1:55:144 de snelste tijd te rijden.

Spectaculaire close racing tijdens eerste race

Op zondag was de wind meer gaan liggen en kwam de zon tevoorschijn. Bij de start met 21 rijders stond de top tien zoals gebruikelijk in reversed grid. De laatste van de top tien startte als eerste, waardoor Toine Kreijne op pole stond gevolgd door Jordy van der Eijk en Sam van Norel. Kreijne wist een goede start te maken in de eerste bocht, maar helaas had Van der Eijk een slechte start. Marcel Dekker kon mooi aan de buitenkant het voordeel pakken en wist een paar plekken naar voren te komen.

Door opruimwerkzaamheden was er tijdens de eerste ronde een gele vlag bij de Tarzanbocht. Snel werd de race weer hervat en wist Goldcup-rijder Pim van Riet, die achteraan van start ging, na de tweede ronde al naar plaats twaalf te rijden. Simon Sikhart kon zich na de eerste ronde naar voren knokken en pakte vervolgens bij de derde ronde de leiding. Sikhart zakte een paar plekken naar beneden, routinier Niels Langeveld passeerde vervolgens Jongejan en pakte de kop. Langeveld wist na twaalf minuten een mooi gat te slaan tussen zijn MX-5 en die van Marcel Dekker. Een grote trein aan MX-5’s ging in een mooie slipstream achter de top aan. De  slipstream was ook tijdens deze race weer de sleutel tot succes.

De gele vlag ging halverwege de race uit in de Tarzanbocht , vanwege de stilstaande MX-5 van Laszlo van Houwelingen. Binnen mum van tijd is de auto weggesleept en de race werd hervat. Niels Langeveld, Marcel Dekker en Sam Jongejan waren ontzettend scherp bij de nieuwe start. De rest van het veld zat ook dicht op elkaar. In het complete veld werd scherp gereden en continue waren er slipstreamgevechten. Langeveld pakte nog steeds de kop en Dekker zat er vlak achter, maar vervolgens kwam er voor de tweede keer een  gele vlag. Deze keer was de vlag voor Toine Kreijne die stil stond in de Mastersbocht. Na de nieuwe start zat iedereen in een mum van tijd weer in het slipstreamgevecht en was in de laatste ronde de spanning  om te snijden. Na de Luyendijkbocht kwam Dominique Kraan uit de slipstream en wist Langeveld in te halen. Dominique Kraan is winnaar van de eerste race, met achttienduizendste van een verschil op Niels Langeveld. Marcel Dekker eindigt op de derde plaats. Dominique Kraan pakt tevens de snelste tijd overal en de snelste tijd als Junior met een tijd van 1:54:449

Winnaars in de Junior Cup zijn op de eerste plaats Dominique Kraan, op de tweede plaats Sam Jongejan en Simon Sikhart op de derde plaats. Bij de Gold-rijders pakt Pim van Riet de eerste plaats, Tom Kuiper de tweede plaats en Fady van MV Motorsport de derde plaats.

Zware crash voor Sikhart tijdens tweede race

Bij de tweede zonnige race stond Niels Langeveld op pole position en als tweede Marcel Dekker. In de eerste bocht pakte Dekker meteen de leiding en Langeveld ging in de slipstream van Dekker mee. Bij bocht 10 maakte Simon Sikhart na een fout een zware crash en stond dwars op het asfalt. Door de rode vlag die volgde kwam er een nieuwe race met originele startopstelling. Marcel Dekker ging vol gas weg, samen met András Király. Dekker en Langeveld zaten vervolgens in de slipstream van Király. Het was een mooie strijd en alles zat zeer dichtbij elkaar. Király wist afstand te creëren tussen Dekker en Langeveld. Nummer 33 viel uit door te spinnen op het circuit met nog 8 minuten op de teller en de safetycar kwam wederom op de baan. Met nog maar 1:36 te gaan was de laatste ronde aangebroken. Het hele veld reed bumper aan bumper. András Király kreeg twee plaatsen straf door zijn verkeerde start en dat zorgt ervoor dat Marcel Dekker na een mooie slipstream in de laatste ronde de eerste plaats wint. Gevolgd door Niels Langeveld op plaats twee en András Király op nummer drie.

Bij de Junioren is Dominique Kraan de winnaar, de tweede plaats is voor Sam Jongejan en derde plaats voor Jordy van der Eijk. In de Goldcup is Pim van Riet wederom winnaar met Tom Kuiper op plaats twee en Pieter Denys als derde. De snelste tijd is voor Marcel Dekker met 1:54.803.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *