Ontspanning, Rijplezier 23-10-20 | 2686 keer gezien

Het AD en Driveaholic testen de Mazda3

Mazda3 Polymetal Gray

De Mazda3: één al schoonheid. Maar in hoeverre komt dat terug in de rijeigenschappen? De redactie van het AD en het blog Driveaholic.nl testen de Mazda3 Hatchback met de revolutionaire Skyactiv-X-aandrijflijn.

Eigenzinnig

‘Mazda doet alles het liefst op z’n eigen manier en dat levert doorgaans uitstekende auto’s op. Ze zijn betrouwbaar, rijden prettig en komen erg goed mee met hun concurrenten. Dat geldt ook voor de nieuwste generatie van de Mazda3’. Aldus de testredactie van het AD.

Ook de onorthodoxe aanpak onder de motorkap is de revue gepasseerd bij de krant, die aangeeft dat er geen zware elektrische aandrijflijnen, gecompliceerde turbotechniek of kostbare hybride-aandrijflijnen bij de Mazda nodig zijn om het gunstige verbruik te realiseren. Dit is volledig toe te wijden aan de unieke techniek van de Skyactiv-X-aandrijflijn, met zijn (gedeeltelijke) compressieontsteking en hoge compressieverhouding.

Doordacht

Het AD geeft ook aan dat de Mazda3 een dikke pluim verdient: ‘hij rijdt fantastisch, heeft een doordacht en mooi gebouwd interieur en een fraai voorkomen’. Afgaand op deze reactie van het AD, lijkt het erop dat we de juiste snaar geraakt hebben die wij voor ogen hebben bij het creëren van onze auto’s: Jinba Ittai – mens en machine als één.

Extra karakter

Ook het blog Driveaholic heeft een rijtest achter de rug met de Mazda3. Onder andere het ‘gewaagde uiterlijk’ en het ‘ronduit prachtige interieur’ vallen de auteur op: ‘de kwaliteitsbeleving is echt een paar tandjes beter dan in een Ford Focus of de nieuwe Seat Leon’.

Daarnaast stipt de auteur in zijn verhaal de Skyactiv-X-aandrijflijn aan: ‘Ik kan het waarderen dat Mazda hier een eigen route kiest. Dat geeft de auto ontegenzeggelijk extra karakter’. Het blog heeft mooie woorden over voor de rijeigenschappen met specifiek de balans tussen comfort en sportiviteit in de afstelling van het onderstel, evenals voor het stuurgevoel.

Eindoordeel

De conclusie van dit blog: ‘Deze auto heeft alles in zich om de nieuwe heilige graal in de compacte middenklasse te zijn. Deze auto staat op het gebied van rijkwaliteiten, afwerking en materiaalgebruik op dezelfde hoogte als de veel duurdere premiumbroertjes. Je krijgt een premiumauto voor een budgetprijs’. Uiteindelijk kan er op basis van deze recensies gesteld worden dat ‘Mazda3: een en al schoonheid’ daadwerkelijk van toepassing is. Niet alleen van buiten mooi gevormd, ook de rijeigenschappen mogen er zijn.