Financieel, Verdieping 20-05-21 | 1983 keer gezien

Hoe je als ondernemer profiteert van een lagere bijtelling

De bijtelling voor het privégebruik van een zakenauto kan voor een zelfstandig ondernemer mogelijk lager uitpakken dan voor een werknemer met dezelfde auto. Lees hier hoe dat zit.

Voldoe je als ondernemer aan bepaalde voorwaarden en word je door de Belastingdienst gezien als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’? Dan wordt de bijtelling voor het privégebruik van een zakenauto gezien als een voordeel dat je aan je bedrijf onttrekt, een zogenoemde onttrekking.

Deze onttrekking wordt standaard op 22% van de cataloguswaarde gezet. Net als de bijtelling voor werknemers die een zakenauto met een verbrandingsmotor gebruiken voor privéritten. Alleen voor volledig elektrische auto’s geldt een afwijkende bijtelling van 12% over een fiscale waarde van maximaal € 40.000.

Een belangrijk voordeel voor een ondernemer voor de inkomstenbelasting ten opzichte van een werknemer, is dat de bijtelling volgens de wet nooit hoger mag zijn dan de autokosten. Als dat het geval is, mag je de bijtelling verlagen tot het bedrag van de totale autokosten.

Voorbeeld

Als je rijdt in een auto van de zaak met een fiscale waarde (incl. BTW en BPM) van € 40.000, komt de bruto bijtelling uit op € 8.800 (0,22 x 40.000). Als je in een kalenderjaar € 7.000 aan autokosten had, dan wordt de bijtelling dat jaar verlaagd van € 8.800 naar € 7.000. Als de autokosten hoger zijn dan de bijtelling, verandert er niets.

LEES OOK: Bijtelling tussentijds stopzetten: kan dat zomaar?

Welke autokosten tel je mee?

Volgens de wet gaat het om de kosten en lasten van de auto die je als ondernemer voor eigen rekening hebt genomen. Denk aan brandstof, verzekering, afschrijving, onderhoud en reparatie. Betreft het een leaseauto? Dan gaat het ook om de leasetermijnen. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van mogelijke autokosten die betrekking hebben op dit verhaal.

Bijtelling na vijf jaar omlaag?

Als een auto eigendom is van de onderneming, schrijf je die voor de belasting in vijf jaar af tot een zakelijke restwaarde. Na vijf jaar hoef je de auto voor de belasting niet meer af te schrijven. Het voordeel hiervan is dat de afschrijvingskosten dan niet meer meetellen en de autokosten dus omlaag gaan. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat dus ook de bijtelling verder daalt.