Financieel, Verdieping 23-12-19 | 57770 keer gezien

Is een auto op de zaak mogelijk bij zeer beperkt zakelijk gebruik?

Mag je als ondernemer een auto op de balans van jouw bedrijf zetten als die nauwelijks gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden? Wat zijn de spelregels?

Die vraag kwam aan de orde in een zaak die bij een rechtbank in behandeling was. Het ging om een ondernemer die een personenauto op de balans had staan die voor minder dan 10% van de kilometers zakelijk gebruikt werd.

Maar moet een auto die voor meer dan 90% van de tijd privé gebruikt wordt, niet verplicht tot het privévermogen gerekend worden? In z’n algemeenheid geldt namelijk wél dat een vermogensbestanddeel verplicht tot het ondernemingsvermogen gerekend dient te worden, als dat voor 90% of meer zakelijk gebruikt wordt. Het vermogensbestanddeel is verplicht privévermogen als het voor minder dan 10% zakelijk (en dus voor 90% of meer privé) gebruikt wordt. In de tussenliggende situaties is er sprake van keuzevermogen en mag de ondernemer zijn investering privé of zakelijk boeken.

Specifiek voor personenauto’s is de Hoge Raad in een jurisprudentie echter afgeweken van deze 10%-grens bij deze afbakening tussen verplicht ondernemingsvermogen en keuzevermogen. Over de omgekeerde situatie, zoals zich nu voordeed, is nog nooit geoordeeld. Maar het is niet voor te stellen dat de Hoge Raad in de omgekeerde situatie wél vasthoudt aan die 10%-grens en dus werd de ondernemer door de rechtbank in het gelijk gesteld. Op de vraag of een auto verplicht privévermogen of keuzevermogen is, geldt een grens van 500 km.

Het is wachten op de uitslag van een eventueel hoger beroep, maar als dit in stand blijft, kan een auto probleemloos op de zaak geboekt worden als die voor iets meer dan 500 km per jaar zakelijk gebruikt wordt en voor de rest privé. Voor het privégebruik moet de berijder dan natuurlijk bijtelling betalen, maar daar staat tegenover dat alle kosten aftrekbaar zijn van de winst. En dat kan zeer gunstig uitpakken.

Meer van dit soort artikelen ontvangen? Schrijf je hier in en ontvang de nieuwsbrief in je inbox.

Delen via

Tags:   auto van de zaak, bijtelling, Mazda

 • Harry schreef:

  De afgelopen week heb ik inmiddels duizenden keren uw reclame via Google gezien. Iedere keer weer onderbreekt u mijn werk, door beeldvullend plaatjes.
  Na vandaag alweer honderden keren door uw advertentie onderbroken te zijn,wil ik u even laten weten dat dit hoogst irritant is, en u bij mij inmiddels een grote antipathie tegen het merk Mazda heeft opgewekt.

  Steeds weer melden dan de advertenties op dit moment irrelevant zijn heeft eveneens geen zin, want ze blijven gewoon om de 30 seconden tot maximaal 2 minuten binnenkomen. Stop hier svp mee !!!

  U maakt zich hiermee gehaat !

 • Marcel Wijnands schreef:

  Die bevoordeling valt in de praktijk voor de brandstofauto’s erg mee. Er geldt altijd een correctie voor privegebruik of op basis van 22% forfait Van cat.waarde bij geen kilometeradministrstratie of op basis van kilomteradministratie. bijv een auto met een cat. Waarde van €50.000 betekent een jaarlijkse bijtelling van €11.000 (of tot de werkelijke autokosten). Vaak betekent dit dan een autokostenaftrek van NUL! Dan kun je toch beter € 0,19 per km krijgen.

 • Ron schreef:

  Het blijft bezopen deze wijze van bevoordelen van zakelijk gebruik, hetzelfde zien we terug bij electrische voertuigen, waar de duurste modellen “zakelijk” gebruikt worden, dit blijft een grote ongelijkheid in het belasting systeem, ik rij met privé auto 1200km per maand voor mijn werkgever En woon werk voor max 19 cent, en mijn werkgever zakelijk voor veel minder. Onbegrijpelijk systeem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *