Financieel, Verdieping 19-11-19 | 3907 keer gezien

Let op gevolgen bijtelling bij wisselen van zakenauto

Verander je binnenkort van auto van de zaak? Let dan goed op de gevolgen voor de bijtelling. Vooral als je van plan bent om over te stappen van een rittenregistratie naar bijtelling, of andersom.

Als je in een auto van de zaak rijdt, is het belangrijk om te weten dat de bijtelling uitgaat van een heel kalenderjaar. Als je een nieuwe leaseauto krijgt of jaarlijks meerdere keren van zakenauto wisselt, krijg je een bijtelling voor de duur van het gebruik van de auto’s. Daarbij geldt dan de catalogusprijs en het bijtellingstarief van de betreffende auto’s.

Voorbeeld

Rijd je bijvoorbeeld in de maanden januari tot en met september in een auto van € 40.000 met een bijtellingspercentage van 22%, en vanaf oktober tot en met december in een auto van € 45.000 met een bijtelling van 4%, dan wordt de bruto bijtelling als volgt berekend: 9/12 van € 40.000 x 22% plus 3/12 van € 45.000 x 4%.

Maar let op…

Het wordt lastiger als je ergens in het jaar een nieuwe zakenauto krijgt en wilt overstappen naar een rittenregistratie, of daarmee juist wilt stoppen. Dat kan dan alleen als je bij de overstap van auto ook een nieuwe werkgever (‘inhoudingsplichtige’) krijgt.

Als je niet van werkgever wisselt, besef dat je dan voor de tegenbewijsregeling van de bijtelling moet aantonen dat je met de zakenauto(‘s) op jaarbasis niet meer dan 500 privé kilometers hebt gereden.

Als je de vorige of nieuwe auto privé rijdt, zal een rittenregistratie voor de andere auto niet helpen. Als je een deel van het jaar een rittenregistratie bijhoudt voor een bepaalde auto, heb je geen volledig tegenbewijs over het gehele jaar. Dat betekent dat je voor dat jaar alsnog een bijtelling voor privégebruik krijgt over het gehele jaar.

Als je gedurende het kalenderjaar wel wisselt van werkgever en bij de nieuwe auto kiest voor een rittenregistratie, dan moet het maximum van 500 km (voor een heel jaar) evenredig worden omgeslagen over de periode zonder bijtelling. Als je bijvoorbeeld per 1 oktober gaat bijtellen, mag je tot en met december maximaal 3/12 x 500 kilometers privé rijden.

Met ingang van het nieuwe jaar kun je dan weer de keus maken om voor dat jaar wel of niet privé te rijden met de auto van de zaak en dus wel of geen rittenregistratie bij te houden.

Meer van dit soort artikelen ontvangen? Schrijf je hier in en ontvang de nieuwsbrief in je inbox.