Ontspanning, Rijplezier 28-05-19 | 3926 keer gezien

Mazda Must Drive: The North Coast 500 in Schotland

Deze Mazda Must Drive is gebaseerd op de roadtrip die de heer Zomer en zijn vrouw in 2018 hebben gemaakt door Schotland. Nadat zij al eerder door Schotland zijn getrokken, destijds met hun Mazda MX-5 NB-fl, raakten zij ditmaal geïnspireerd om The North Coast 500 te rijden. Inmiddels hadden zij hun MX-5 NB-fl ingeruild voor een MX-5 ND 2.0, een geweldige auto volgens hen!

Hun trip begon 8 juni en duurde tot 1 juli. Dit is ruim voldoende om de North Coast 500 af te rijden en tussendoor andere plekken te bezoeken zoals de heer Zomer en zijn vrouw ook hebben gedaan. De startplaats voor de trip was Winterswijk, en vanuit daar hebben zij bij IJmuiden de ferry naar New Castle genomen.

New Castle – Lochinver

In New Castle kon de trip pas echt beginnen. Na een overnachting in Pitlochry, zet de route zich voort via Cairngorm National Park naar Inverness; het startpunt van de North Coast 500 (NC500). Men kan kiezen om met de klok mee of tegen de klok in te rijden. Onze route zal met de klok mee gaan. Dit betekent dat men na Inverness in westelijke richting rijdt, door o.a. het prachtige Glen Carron en via de schitterende Bealach na Bah pass, om vervolgens te eindigen in Applecross. Winter: ‘Een geweldige route waar onze Mazda zijn kwaliteiten heeft laten zien.’

Bij Applecross is er gekozen om af te wijken van de route, en een bezoek te brengen aan het eiland Skye. Een perfecte bestemming voor hen die houden van wandelen en genieten van natuur. The Quiraing is een goed voorbeeld hiervan; hier komen mooie wegen en natuur samen. Daarnaast is er vanaf de parkeerplaats de mogelijkheid om een wandeling te maken van 5 à 7 kilometer voor een geweldig uitzicht. De reis op de NC500 wordt via de westkust van de Scottish Highlands voortgezet naar Lochinver.

Lonchinver – Lerwick Shetland

Plekken die men kan bezoeken in Lochinver zijn de Falls of Kirkaig vlakbij Inverkirkaig, en de noordelijke plaatsen Kylesku en Stoer. Beiden hebben verschillende bezienswaardigheden waaronder de Old Man of Stoer. Vanuit hier rijdt men door naar de volgende stop: Thurso. Tijdens de reis hier naartoe komt men o.a. Durness en Sangomore tegen. In Sangomore kan er een stop gemaakt worden om het John Lennon memorial te bezoeken.

Eenmaal in Thurso zijn er verschillende bezienswaardigheden te bezoeken zoals Castle of Mey en Mary Anns Cottage. In Castle of Mey wordt het aangeraden om een rondleiding te doen. In elke ruimte staat namelijk een gids met een verhaal wat voor een persoonlijke sfeer zorgt. Daarnaast kan een bezoek aan John o’Groats niet ontbreken; een plek in het uiterste noorden van Schotland.

Wanneer men de mogelijkheid heeft, kan er vanuit daar een overstap gemaakt worden naar de Orkney en Shetland eilanden. De Orkney eilanden liggen ten noorden van het Schotse vasteland. Aanraders voor deze eilanden zijn: Tombe of the Otters, lunch bij Skerries Bistro, de kliffen in Souts Ronaldsay, Ring of Brodgar, de Stones of Stenness, Skara Brae en Maes Howe, een graftombe van de Unesco werelderfgoedlijst.

Na Orkney kan men met de ferry doorgaan naar de Shetland eilanden, wat zo’n 8 uur duurt. Deze eilanden zijn erg kaal en vrijwel zonder bomen, net als Orkney. Liefhebbers van de Engelse detective ‘Shetland’ kunnen in de hoofdstad Lerwick het huis en de pub uit de serie bekijken. Ook Sumburg Head Lighthouse is de moeite waard om te bezoeken. Op de weg hier naartoe rijdt men over de start- en landingsbaan van Sumburgh Airport.  ‘Alles heeft zijn charme.’

Lerwick Shetland – Inverness

Na terugkomst op het vasteland wordt de reis voortgezet naar Wick. Vanuit hier kan men tripjes maken naar The Whaligoe Steps, Keiss Castle, Castle Sinclair Girnigoe en de Old Pulteney Distillery. The Whaligoe Steps is een trap van 330 treden die leidt naar een natuurlijke haven in een kleine baai die vroeger werd gebruikt om vis aan land te brengen voor de plaatselijke bevolking. Keiss Castle en Castle Sinclair Girnigoe zijn lastig te vinden, maar vooral Castle Sinclair Girnigoe is de moeite waard door zijn prachtige ligging op de hoge rotsen aan zee. Door weer en wind is het kasteel een ruïne geworden.

Het laatste deel van de NC500 gaat zuidwaarts langs de oostkust van Schotland, richting Inverness. Onderweg zijn er twee plekken die men kan bezoeken: Dunrobin Castle, een kasteel uit de 15e eeuw dat tot op heden nog in privé bezit is, en Dornoch. In Dornoch staat de Dornoch Cathedral uit de 13e eeuw. Leuk feitje: hier is Madonna getrouwd en heeft zij haar kinderen laten dopen.

Inverness – IJmuiden

Na de North Coast 500 afgereden te hebben, besloten de heer Zomer en zijn vrouw om nog een bezoek te brengen aan Elgin. Mocht je een whiskyliefhebber zijn dan is een bezoek aan Elgin een goed excuus om langs verschillende destilleerderijen te gaan. Voorbeelden zijn: Glenlivit, Macallan, Aberlour, Glenfarclas, Glenfiddich en Strathisla. Deze laatste is nog een echte klassieke distilleerderij. De Macallan destilleerderij bevindt zich daarentegen in een moderner gebouw, deels ondergronds, en wordt daarom ook wel ‘The Hobbit Distillery’ genoemd.

Ook kan je ervoor kiezen om na de NC500 een rit langs de kust boven Elgin te maken. Deze Coastal Route in Aberdeenshire begint in Cullen en gaat dan verder via Portsoy, Banff, McDuff, Gardenstown, Rosehearty naar eindpunt Frasenburgh. Let op: blijf wel de kleine kust wegen volgen en niet de borden naar Fraserburgh.

Vanuit Elgin rijdt de heer Zomer samen met zijn vrouw naar Melrose. Na een overnachting wordt er doorgereden richting New Castle voor de ferry naar IJmuiden.

Het was een geweldige tocht waarbij onze MX-5 ND geen klap verkeerd heeft gegeven en zich kranig heeft gedragen op het soms kwalitatief slechte asfalt met gaten van de Schotse wegen.

Bekijk hier de route op Google Maps:

Wil jij ook een mooie route delen? Contact ons dan via Facebook of laat je reactie hieronder achter.