Financieel, Verdieping 15-01-21 | 4195 keer gezien

Milieu-investeringsaftrek voor elektrische auto: wat levert dat op?

Ondernemers en ZZP’ers (eenmanszaak) profiteren ook in 2021 van milieu-investeringsaftrek bij aanschaf van een nieuwe, volledig elektrische auto. Dat blijkt uit de jaarlijkse milieulijst van RVO. Lees hier wat dit precies inhoudt.

Op de milieulijst van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) staan alle milieuvriendelijke investeringen die in aanmerking komen voor belastingvoordelen in de vorm van milieu-investeringsaftrek (MIA).

Met de MIA mogen ondernemers een bepaald percentage van het aankoopbedrag van het ‘milieuvriendelijke product’ aftrekken van de brutowinst. Hierdoor betaal je minder winstbelasting.

Een batterij-elektrische auto zoals de nieuwe Mazda MX-30 komt in 2021 in aanmerking voor een MIA van 13,5% over een aankoopbedrag van maximaal € 40.000.

Laadpunten

Een laadpunt komt ook in aanmerking voor de MIA als dat tegelijkertijd met de elektrische auto wordt aangeschaft. Het investeringsbedrag van de auto en het laadpunt bij elkaar moet dan wel onder de € 40.000. De MIA wordt over maximaal tien EV’s per jaar per belastingplichtige toegekend.

Ondernemers die separaat een laadpunt van meer dan € 2.500 aanschaffen, komen ook in aanmerking voor de MIA. Voor het laadpunt alleen geldt de MIA van 36% over een bedrag van € 2.500.

Taxi’s

Elektrisch aangedreven taxi’s waarvoor in het kentekenregister de vermelding ‘taxi’ is opgenomen komen in aanmerking voor een MIA van 27% over een aankoopbedrag van maximaal € 40.000. Let op: dit geldt niet voor een taxi voor rolstoelvervoer of een taxi met negen zitplaatsen. Hiervoor gelden andere regels.

Rekenvoorbeeld

Een onderneming schaft een nieuwe Mazda MX-30 First Edition aan voor de prijs van € 27.355 exclusief BTW. Met het alles-in-1 pakket van Mazda wordt ook meteen een 22 kWh-laadpunt aangeschaft voor € 1.321 exclusief BTW.

De Mazda MX-30, afleverkosten en het laadpunt kosten samen € 29.420 exclusief BTW. Dat is ruim onder de grens van € 40.000 en dus mag het volledige bedrag geclaimd worden. De MIA bedraagt 13,5% over € 29.420, ofwel een belastingaftrek van € 3.972. Dat bedrag mag van de winst worden afgetrokken.

Over de winst betaalt een onderneming 25% winstbelasting. Dankzij de MIA profiteert de onderneming dus van een netto belastingvoordeel van 993 (25% van € 3.972).

Een ZZP’er (eenmanszaak) betaalt geen winstbelasting, maar inkomstenbelasting. Op basis van 49,5% inkomstenbelasting en rekening houdend met 14% MKB-winstvrijstelling profiteert de ZZP’er zelfs van een netto belastingvoordeel van € 1.691 (49,5% van € 3.972 minus 14% MKB-winstvrijstelling).

Dat voordeel komt bovenop alle andere landelijke belastingvoordelen voor elektrische auto’s, zoals de vrijstelling van BPM, vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en een bijtelling van 12% in plaats van 22% voor het privégebruik van een zakenauto. Er zijn ook aanvullende, lokale subsidiemogelijkheden. Bekijk hier welke regionale subsidies beschikbaar zijn voor de aanschaf van een elektrische auto en een laadpunt.

De MIA geldt overigens ook bij operational lease. De leasemaatschappij moet dan de aanvraag doen en het voordeel wordt verrekend in de leasetermijnen. Bij financial lease moet je zelf de MIA aanvragen.

Zelf MIA aanvragen?

Zorg dan voor een tijdige melding bij het RVO. Lees alles over de MIA en de aanvraagprocedure op de website van het RVO. Let op dat de aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de verplichtingen moet worden gedaan. Deze periode gaat dus in op de dagtekening van het koopcontract, niet bij levering van de auto!

Bekijk hier alle informatie over de MIA

Bekijk hier alle informatie over belastingen voor eenmanszaken/zzp’ers

Aan de rekenvoorbeelden in het artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Voor een sluitend advies overlegt u met uw belastingadviseur of accountant.