Financieel, Verdieping 13-11-20 | 3190 keer gezien

Staatssecretaris: géén BTW over BPM in 2021

Consumenten kunnen opgelucht ademhalen. Nieuwe auto’s worden in 2021 niet duurder door een veranderende BPM-regel, waarbij het moment van de BPM-berekening wijzigt. Brancheorganisaties vreesden dat nieuwe auto’s hierdoor duizenden euro’s duurder zouden uitvallen. Lees hier hoe dat zit.

Berekening en afdracht

In de huidige situatie wordt het BPM-bedrag (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) bepaald op het moment van registratie (kenteken deel 1a). Vervolgens dient de BPM door de importeur/dealer te worden afgedragen op het moment van tenaamstelling ( kenteken deel 1b). Zonder te veel in fiscale details te treden, betekent dit dat zowel de BPM als de BTW wordt berekend over de netto catalogusprijs van de auto, ofwel de kale prijs zonder belastingen.  

In het Belastingplan 2021 is opgenomen dat de BPM-afdracht samenvalt met de BPM-berekening, dus beide op het moment van kentekenregistratie (1a). Het nadelige gevolg is echter dat de 21% BTW dan berekend wordt over de autoprijs ínclusief BPM. Dat zou uiteraard zeer onwenselijk zijn, aangezien je dan belasting over belasting betaalt, met het bijkomende gevolg dat nieuwe auto’s dan duizenden euro’s duurder worden voor de consument.

Bovendien zouden autobedrijven de BPM al moeten afdragen voordat de auto verkocht is. Dat zou een grote impact hebben op de liquiditeit, aangezien de autobranche toch al onder druk staat door de dalende verkoop in coronatijd.

Verduidelijking wetsvoorstel

Na lang aandringen van brancheorganisaties, waaronder de BOVAG, wat resulteerde in Kamervragen, bevestigde staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën dat géén BTW over BPM geheven zal worden. Hij zegt ook in gesprek te zullen gaan met de autobranche om eventuele verduidelijkingen in het wetsvoorstel op te nemen.

De wetswijziging op het gebied van BPM heeft het doel om:
– Te komen tot een eerlijker speelveld tussen binnenlandse handel en importhandel in gebruikte voertuigen
– Het aantal BPM-bezwaarschriften terug te dringen
– Beter toezicht op parallelimport uit te oefenen door de inspecteur
– De complexiteit van BPM-heffing te verminderen

Video

Bekijk hieronder de video van BOVAG-voorzitter Han ten Broeke over deze kwestie.

Delen via

Tags:   belasting, BPM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *