Ontspanning, Rijplezier 03-11-19 | 8586 keer gezien

Vijf tips voor rijden met gladheid

Mazda MX-5 in de sneeuw Wintertips voor je Mazda

Het kan best eng zijn om te rijden als er sneeuw ligt, of het wegdek glad is. Wij hebben een aantal tips verzameld die je hierbij kunnen helpen. Uiteraard geldt: als het wordt afgeraden de weg op te gaan, blijf dan thuis als het kan.

Tip 1: Wegrijden

Als wegrijden niet goed lukt, bijvoorbeeld als er sneeuw ligt, trek dan op in z’n twee. Dit voorkomt dat je banden wegglijden.

2: Neem bochten niet te scherp

Bij gladheid heb je minder controle over je Mazda. G-Vectoring Control helpt hier tegen, maar je rijgedrag aanpassen is nog beter. Neem bochten daarom niet te scherp: zo heb je ruimte mocht je toch uitglijden.

3: Kijk vooruit

Je hebt het meeste controle als je de situatie goed overziet. Kijk daarom goed vooruit zodat je precies weet waar ander verkeer zich bevindt. En houd meer afstand op je voorligger dan je gewend bent, want ook hier geldt dat je door de gladheid niet altijd de optimale controle hebt.

4: Noodstop? Rem hard

Soms moet je met gladheid of sneeuw niet of weinig willen remmen. Je glijdt anders door. Maar moet je een noodstop maken? Rem dan extra krachtig. Anders treedt je ABS niet in werking en die heb je in zo’n situatie wel nodig.

5: Ook met winterbanden alert blijven

Laat je banden wisselen naar winterbanden voor de optimale wegligging bij temperaturen onder de 7 graden. Maar let wel op: bij hoge snelheid is je remweg langer, ook als je winterbanden hebt. En houd je bandenspanning in de gaten. Dit is goed omdat je dan minder brandstof verbruikt, maar ook omdat je wegligging dan optimaal blijft.

Nog geen winterbanden?

Bekijk het Winterbandenaanbod

Delen via

Tags:   Tips

 • Willem Barto schreef:

  Ook in een automaat kan je in de tweede versnelling wegrijden. Wij rijden in een CX-5 en daar kan je gewoon de automaat omzetten naar schakelen en volgens mij kan dat bij elke Mazda automaat.

 • Hans Rietveld schreef:

  Tip 2 is een beetje vreemd want als je een bocht scherp neemt heb je juist meer ruimte om te glijden. Je glijdt immers naar de buitenkant van de bocht. Rustig de bocht door en pas wat gas geven als je stuur weer bijna recht staat, helpt enorm.

 • Will Rütter schreef:

  Hoe te handelen met een automaat??

  • Mady van Mazda schreef:

   Hoi Will, in principe gelden daarbij bijna alle tips zoals hier aangegeven, bij het wegrijden rijdt je echter rustig weg in “drive” zoals je gewend bent. Daarnaast geldt dat je beter de auto kunt laten uitrollen dan remmen, tenzij je een noodstop moet maken.

 • webers schreef:

  En als je toch evn dreig te slippen ontkoppelen en de auto volgt z’n oorspronkelijke richting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook leuk