Rijplezier, Verdieping 06-10-20 | 2737 keer gezien

Welke laadpas moet ik hebben?

Je hebt of wilt een elektrische auto. Welke laadpas moet je dan hebben?

Een belangrijke vraag bij het zoeken naar een laadpas, is of je vaak of minder vaak gaat laden. In het eerste geval is een laadpas met abonnement de betere oplossing. Laad je relatief weinig, kies dan een laadpas zonder abonnement. Het voordeel van een abonnement is dat er geen starttarief is van bijvoorbeeld € 0,61 (EVnetNL, 2020) of € 0,50 (Joulz, 2020). Wie vaak laadt, heeft het maandbedrag zijn abonnement er al snel uit.

Starttarief verschilt per aanbieder

Als je niet veel hoeft te laden, is een laadpas zonder abonnement slimmer. Dan betaal je weliswaar een starttarief maar geen maandelijkse abonnementskosten. Het starttarief verschilt per aanbieder. Dat geldt ook voor de prijs per kWh (kilowattuur) tijdens het laden. De tarieven liggen tussen grofweg € 0,20 en € 0,60. Een gangbaar tarief van enkele grote aanbieders is € 0,41. Voor snelladen is dit al snel € 0,60.

Gebruik meerdere gratis laadpassen

Op bepaalde sites zoals laadpastop10.com kun je tarieven vergelijken. De prijs per kWh is meestal variabel, omdat aanbieders van een laadpas afspraken maken met de verschillende exploitanten van laadpalen. Het kan dus gebeuren dat je bij de laadpaal een andere prijs betaalt dan de betreffende vergelijkingssite opgeeft. Tip: je kunt met meerdere gratis laadpassen op stap gaan en ter plekke de pas gebruiken die het voordeligst is. Hiermee kun je geld besparen. En als je weet bij welke laadpalen je waarschijnlijk vaak zult laden, kun je je juist op deze focussen.

Naar het buitenland?

Veel laadpassen kun je in het buitenland gebruiken, maar check dit goed. Controleer ook of de prijs per kWh wel of niet hetzelfde is. Vaak kun je dit in de app van de laadpasaanbieder doen. Dan kom je over de grens niet voor grote verrassingen te staan. En ook hier geldt: het is slim om meerdere laadpassen bij je te hebben. Dan betaal je niet te veel en heb je altijd wel een pas bij de hand die geschikt is.