Financieel, Verdieping 15-09-22 | 1247 keer gezien

Woonplaats van grote invloed op vaste autokosten

Of je nu leaset of kiest voor privébezit; autorijden is een kostbare aangelegenheid in Nederland. Waar leaserijders genieten van het ontzorgende gemak van autorijden tegen een vast bedrag per maand, heb privérijders te maken met zowel vaste als variabele kosten. Maar wist je dat de autokosten ook afhankelijk zijn van je woonplaats? Sterker nog, zelfs de postcode kan van invloed zijn. Lees verder om te achterhalen waarom dit is.

Twee vaste kostenposten die inherent zijn aan het bezitten van een auto (met een verbrandingsmotor) zijn motorrijtuigenbelasting (MRB) en verzekering. Dat de hoogte van de MRB wordt bepaald aan de hand van het kentekengewicht en de brandstofsoort van de auto was je ongetwijfeld al eens opgevallen. Maar wist je dat de hoogte van de MRB ook afhankelijk is van de provincie waar de eigenaar van de auto staat ingeschreven? Verzekeringsmaatschappijen gaan nog een stap verder en kijken zelfs in welke straat je woont. Voor deze beide vaste lasten geldt: de kostenverschillen lopen sterk uiteen tussen de verschillende regio’s voor een identieke auto.

Opcenten

De MRB is opgebouwd uit twee componenten: een basisbedrag die door de Nederlandse overheid is bepaald en voor elke provincie gelijk is, en de zogeheten ‘provinciale opcenten’. Laatstgenoemde mag elke provincie zelf bepalen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maken duidelijk dat de ene provincie meer of minder opcenten rekent dan de ander. En de verschillen lopen behoorlijk uiteen. Zo betaalt een automobilist uit Groningen – de ‘duurste’ provincie van Nederland – fors meer MRB dan iemand met een identieke auto uit de ‘goedkoopste’ provincie van het land: Noord-Holland. De provincie Groningen rekent namelijk met een opcentenpercentage van 94,5%, terwijl Noord-Holland uitgaat van 67,9%.

Voorbeeld: Een eigenaar van een 1.375 kg zware benzineauto uit Groningen is in 2022 een MRB-tarief verschuldigd van € 211 per kwartaal. Een Amsterdammer met een identieke auto betaalt € 186 per kwartaal, ofwel een verschil van € 100 per jaar. Ook Limburg en Utrecht behoren tot de goedkopere provincies, terwijl Drenthe en Zuid-Holland juist tot de duurste behoren.

Let op: bovengenoemd voorbeeld is gebaseerd op de MRB-tarieven van 2022. Het is gebruikelijk dat de tarieven steeds met ingang van het nieuwe jaar worden verhoogd. Benieuwd hoeveel wegenbelasting jij moet betalen? Op deze website van de Belastingdienst kun je dat exact uitrekenen.

Gecalculeerd risico

Woon je in een ‘goedkope MRB-provincie’ zoals Noord-Holland of Utrecht? Juich dan niet te vroeg. In de provincies waar de MRB relatief laag is, is de verzekeringspremie vaak juist hoger. Ook de verzekeringspremie is deels afhankelijk van je woonplaats. De reden hiervoor laat zich betrekkelijk makkelijk raden: statistisch gezien is het risico op autodiefstal of een verkeersongeval groter in Amsterdam dan in Assen.

Verzekeraars bepalen onder meer op basis van de woonplaats hoeveel risico je loopt en koppelen daar een premie aan. Zo bracht Autoverzekering.nl in kaart dat Den Haag de duurste woonplaats is om je auto te verzekeren. Daar ligt de premie gemiddeld zo’n € 120 per jaar hoger dan in een stad met een laag risico. Sommige verzekeringsmaatschappijen kijken zelfs in welke wijk of straat je woont. Een auto-eigenaar woonachtig in Haarlem of Venlo is hierdoor mogelijk alsnog navenant evenveel geld aan MRB plus verzekeringspremie kwijt dan iemand uit Enschede of Groningen.

Goedkoopste plek?

Waar je het goedkoopste uit bent? Dat is lastig te zeggen vanwege het ‘inzoomen’ op straatniveau door sommige verzekeringsmaatschappijen. Uit cijfers van CBS en de politie blijkt dat Texel tot de regio’s behoort met het laagste risico van Nederland, terwijl het eiland hoort bij de goedkoopste MRB-provincie, namelijk Nood-Holland. Tel uit je winst!

Delen via

Tags:   belasting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *