Mazda Epic Drive: Transfagarasan
Hoewel Nederland en haar buurlanden prachtige routes hebben, kan het ook wel eens leuk zijn om verder te kijken dan de bekende weg, want bijzondere routes heb je overal ter wereld. Dit keer gaan we naar Roemenie om de Transfagarasan te rijden.
Roemenië
Roemenie, hoe kom je er? Het is mogelijk om met het vliegtuig naar het startpunt te vliegen: Sibiu. Vaak is het hierbij overstappen op Wenen of Boekarest. Rijden vanuit Nederland is grofweg 2000 kilometer, maar dat is wel de beste optie als je de route met je eigen auto wilt rijden.
De weg zelf is een lust voor het oog en gaspedaal, maar de reden dat hij er ligt is een tikkeltje cru. Voormalig Roemeens dictator Ceausescu gaf in 1970 de opdracht om een weg te bouwen tussen Transsylvanië en Walachije, dwars door het Fagarasgebergte. Dit met als enige reden dat er een militaire weg moest komen door het gebergte om te kunnen vluchten voor het geval dat de Russen aan zouden vallen. De weg zelf heeft 6000 ton dynamiet en 40 mensenlevens gekost maar toen lag hij er wel. Die aanval vanuit Rusland? Nooit gebeurd, en de route heeft dan ook de bijnaam “Ceaușescu’s waan”.
Uit dit tragische verhaal is een weg voortgekomen die op de bucketlist van elke autoliefhebber staat. Met zijn kronkels en haarspeldbochten is de weg zo spannend te maken als je zelf wilt.
De route
De route begint in het middeleeuwse plaatsje Sibiu in het zuiden van Transsylvanië.
Het eerste deel van de route is een rijksweg, voornamelijk om op de Transfagarasan Road (7C) te komen. Het meest interessante deel van de route begint eigenlijk bij punt B: Cârţișoara. Vanaf daar begint de Transfagarasan officieel en kan je de rijhandschoentjes uit je dashboardkastje halen: bochten rijden maar!
Het grootste deel van de route is door de bergen heen, maar na een groot deel van de route kom je bij het Vidrarumeer. Een van de hoogtepunten hiervan is de spectaculaire Vidradudam waar je ook overheen gaat rijden.
Hierna nader je het eindpunt van de route, maar wat voor een einde: het kasteel van de enige echte Dracula. Al is dit niet helemaal waar, het kasteel was van Vlad de Spietser die ook wel Vlad Dracula werd genoemd. Technisch gezien speelde Bram Stokers’ Dracula in Transsylvanië af, en is dit kasteel in Walachije. Maargoed, dat zijn details.
Geniet van de perfecte autoroute. 90 kilometer bochtenplezier in hoogte en laagte. Als je nog niet wist hoe je bochten kan rijden, dan heb je het bij deze geleerd.