Technologie, Verdieping 06-11-19 | 3381 keer gezien

Adaptieve LED-koplampen: dit zijn de voordelen

Mazda adaptieve LED-koplampen

Adaptieve LED-koplampen zijn niet meer weg te denken en worden steeds vaker standaard of optioneel geleverd op nieuwe auto’s. Maar wat doen adaptieve koplampen eigenlijk en wat zijn de voordelen?

‘Zien en gezien worden’ is een van de belangrijkste aspecten op het gebied van verkeersveiligheid. In het donker wil je het liefst een zo krachtig mogelijke lichtbundel om extra ver te kunnen kijken, maar je wilt medeweggebruikers niet verblinden door het felle licht van de koplampen. Je wilt zelf immers ook niet verblind worden door een tegenligger. Het ontneemt je zicht en kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties. We rijden daarom ook niet massaal met ons grootlicht aan ’s avonds.

Overdag, als een krachtige lichtbundel geen of nauwelijks extra zicht oplevert, wil je juist goed zichtbaar zijn. Vooral bij slechte weersomstandigheden. Een optie is om continu dimlicht te voeren zodat je goed zichtbaar bent voor tegenliggers, maar dat kost extra energie. Met adaptieve LED-koplampen ben je altijd verzekerd van de juiste verlichting. Die zorgen voor optimale zichtbaarheid of maximaal zicht in alle omstandigheden, zónder andere weggebruikers te verblinden.

De adaptieve LED-koplampen van Mazda maken gebruik van een lichtsensor en een camera. Op basis van de informatie van de lichtsensor brandt de energiezuinige, goed zichtbare LED-dagrijverlichting (overdag) of de LED-koplampen met een krachtige, heldere lichtbundel (bij schemerlicht en in het donker) voor optimaal zicht van de weg.

Het bijzondere is dat de lichtbundel automatisch wordt aangepast om voorliggers en tegenliggers niet te verblinden, die gedetecteerd worden door de camera. De adaptieve LED-koplampen zijn namelijk voorzien van afzonderlijk van elkaar te dimmen LED-blokken. Bij nadering van tegemoetkomend verkeer of een voorligger wordt alleen het deel uitgeschakeld dat in het oog van de tegenligger schijnt. Dat gaat geheel automatisch en zorgt voor beter zicht dan als álle LED-delen gedimd zouden worden.

In de koplampen van Mazda zijn ook LED-breedstralers verwerkt die de berm beter verlichten. Een andere functie van de adaptieve LED-koplampen is de snelwegmodus, die automatisch de hoogte van de koplampen aanpast bij het rijden op de snelweg, waardoor verkeersborden en mogelijke obstakels eerder en beter worden verlicht. ’s Nachts rijden wordt hiermee ook minder vermoeiend.

Mazda was de eerste Japanse autofabrikant die adaptieve LED-koplampen bereikbaar maakte voor het grote publiek. Inmiddels is deze techniek standaard of optioneel beschikbaar op elk model van Mazda. Ze maken deel uit het pakket van intelligente veiligheidssystemen, gebundeld onder de noemer i-Activsense.

Meer van zulke artikelen ontvangen? Schrijf je hier in en wij sturen je updates toe per e-mail.