Ontspanning, Rijplezier 19-11-18 | 3354 keer gezien

Bucketlist: European 5000 rally

Mazda 818 Mazda 818 stationwagon in de European 5000 rally

Voor liefhebbers van enorme stukken rijden is er altijd wel een race te vinden die daarop aansluit. Een bekende is de Carbage run waarbij je met een auto van onder de €500,- een rally moet rijden. Een ander uiterste is de Gumball 3000 waarbij er een rally gereden moet worden van 3000 kilometer in de meest dure bolides.

Een alternatief voor deze races is de iets minder bekende European 5000 rally. Het is een georganiseerde race/rally waarbij je in twaalf dagen door 10 landen moet gaan om te eindigen in Amsterdam, en dit alles moet gebeuren in een auto van minstens twintig jaar. Snelwegen moeten vermeden worden en navigatie is verboden. Klinkt gaaf, toch? Dat dachten de heren van Manify in ieder geval wel.

Zij hebben een prachtige Mazda 818 stationwagen uit 1977 op de kop weten te tikken om deze krankzinnige tocht mee te gaan overwinnen. Vier versnellingen, 65 PK. Geen radio, toerenteller of airco en de rally word in de zomer gereden: gemiddelde temperatuur is 33 graden.

Dit klinkt onaangenaam maar niets is minder waar. Manify zegt hierover: ‘Na een paar dagen te hebben rondgereden en je alle ongemakken wel hebt ontdekt, gebeurd er iets vreemds. Je vindt het opeens wel prima zo. Sterker nog, je gaat het wel cool vinden en je gaat ook nog eens die ongemakken waarderen. Waar heb je in godsnaam al die luxe voor nodig als je toch aan het roadtrippen ben. Het is mooi weer, je komt langs de meest prachtige plekken en als je in goed gezelschap bent met iemand die leuke anekdotes heeft, dan heb je de meest leuke en bijzondere gesprekken die je niet zo snel zal vergeten. Want je hebt immers geen afleiding als een radio of snelheid.’

Het doel is niet om als eerste over de finish te komen, maar om onderweg zo veel mogelijk punten te verzamelen. Deze punten krijg je door opdrachten uit te voeren. Een ervan is het bekende ruilspel (je begint met een groene paperclip, en in elk land moet je je weg omhoog ruilen naar steeds iets van meer waarde). Een ander was het bouwen van een enorm kampvuur met andere teams.

Niks moet, alles mag maar je wilt natuurlijk zoveel mogelijk gekke opdrachten doen. Dat is wel de charme van de rally. Lees hier het hele rallyverslag van Manify.

Lijkt dit je nou ook leuk om te doen? De inschrijving voor The European 5000 – 2019 is nu geopend! Wat heb je nodig? Een auto van minstens 20 jaar oud en vrienden met wie je langer dan een paar uur in een auto uit kunt houden. Wat houd je tegen?

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *