Als zakelijk rijder is de kans groot dat je veel kilometers maakt. Dan is niet alleen comfort belangrijk, maar ook maximale veiligheid. Vooral de actieve rijhulpsystemen leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Mazda levert verschillende rijhulpsystemen, zogeheten ADAS-systemen. Weten welke? We zetten een CX-5 en CX-60 naast elkaar en leggen alles aan je uit hoe rijhulpsystemen jouw (zakelijke) rit aangenaam maken.

Een veilige back-up

Van afspraak naar afspraak, vaak uren onderweg, een dag van een zakelijk rijder kan soms behoorlijk vermoeiend zijn. Na een lange werkdag is het belangrijk dat je kan vertrouwen op veiligheidssystemen die in actie komen bij een moment van onoplettendheid, als veilige back-up. Mazda hecht grote waarde aan voertuigveiligheid. Dit geldt niet alleen voor het passieve gedeelte, maar met name ook het actieve deel. Daartoe installeert Mazda diverse ADAS-systemen in alle modellen. ADAS is een afkorting voor Advanced Driver Assistance Systems.

ADAS

Onder ADAS vallen actieve rijhulp- en veiligheidssystemen die jou in het verkeer helpen, bijvoorbeeld om een ongeluk te helpen voorkomen of om de gevolgen ervan zoveel mogelijk proberen te beperken. Een actieve rijassistent helpt bijvoorbeeld om de Mazda in het midden van de rijstrook te houden, zodat het onbedoeld verlaten van een rijstrook uit den boze is. Op de lagere afstanden biedt adaptieve cruise control veel comfort door niet alleen de snelheid constant te houden, maar ook gepaste afstand te bewaren ten opzichte van voorliggers. Dankzij de file-assistent rijdt de Mazda automatisch weer weg als het verkeer in beweging komt, maar stopt het voertuig ook zelfstandig.

Waarschuwingssystemen

Ook een botspreventiesysteem met herkenning van fietsers en voetgangers valt onder de bundeling van ADAS-systemen. Dankzij dit systeem maakt de auto indien nodig zelfstandig een noodstop om een ongeluk te voorkomen. Een waarschuwingssysteem voor kruisend verkeer aan de achterzijde van de auto geeft via het display van het infotainmentsysteem een beeld van kruisend verkeer aan de achterkant van de auto. Voorzieningen als vermoeidheidsherkenning en dodehoekbewaking ontzorgen de zakelijk nog verder, net als een systeem om rondom de auto te kijken. Al deze systemen zijn aanwezig op onder andere de Mazda CX-5 en Mazda CX-60.

Energie-absorptiezones

Indien het toch een keertje fout gaat, dan kan je altijd vertrouwen op de slimme carrosserie met verschillende energie-absorptiezones die de klap opvangen en verdelen over de complete auto zodat jij geniet van maximale bescherming. Vanwege het hoge veiligheidsniveau van deze modellen werden ze door de onafhankelijke testinstantie EuroNCAP beloond met de maximale veiligheidsscore van vijf sterren. De veiligheid van inzittenden werd bij de CX-5 zelfs beloond met een score van maar liefst 94 procent.

Delen via

Tags:   CX-5, CX-60, Mazda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *