Ontspanning, Rijplezier 13-01-24 | 5916 keer gezien

Dit zijn de ‘veiligste nummers’ voor onderweg

Wist je dat de muziek die je tijdens het autorijden luistert, invloed heeft op je rijgedrag en daarmee ook op de rijveiligheid? We vroegen muziekkenner Leo Blokhuis om een Spotify-playlist samen te stellen met de ‘veiligste nummers’ voor onderweg. Bekijk hier welke en waarom.

Wat waren jouw criteria voor deze lijst?

“Bij het samenstellen van een playlist streef ik altijd naar een goede mix tussen verrassing en herkenning. Ik combineer onbekende parels graag met ‘best of’s’. Zo creëer je een bepaalde sfeer zonder dat het volgende nummer te veel voor de hand ligt. Voor deze lijst vond ik het belangrijk dat de liedjes tekstueel iets positiefs hadden, er zitten geen tranentrekkers of oeverloze betogen tussen.”

“Verder stroken ze stuk voor stuk met de vrijheid die je in een auto ervaart. Het zijn allemaal ‘uppers’: mellow, optimistisch. Want er is vrijwel niets fijner dan muziek luisteren in de auto. Je bent onderweg in je eigen koninkrijkje waar je je eigen sfeer creëert. Zolang je je telefoon niet opneemt, komt niemand daar tussen.”

Wat is volgens jou ‘veilig muziek luisteren’ in de auto?

“Ik ben natuurlijk geen verkeersexpert, maar ik weet wel dat muziek een behoorlijke invloed kan hebben op je stemming. Daarom vind ik het belangrijk om tijdens het autorijden positief gestemde muziek te luisteren, die ervoor zorgt dat je fris en alert blijft en niet wegzakt. Voel je je down, dan is het niet verstandig om melancholische muziek te luisteren, maar heb je juist wat afleiding nodig. Liedjes die je bij de les, of in dit geval bij de weg, houden.”

“Verder vind ik het heerlijk om de muziek wat harder te hebben, ik word daar niet door afgeleid. Maar hoe hard of zacht je de muziek zet, is voor iedereen persoonlijk. Tot slot raad ik lange playlists aan, zodat je tijdens het autorijden niet hoeft te zoeken naar de volgende. Dit Spotify-lijstje is in dat opzicht een goed begin!”

Stel dat de lijst gereduceerd moet worden: welke vijf liedjes mogen écht niet ontbreken?

The Beach Boys – Good Vibrations
“Volgens mij het enige jaren ’60-liedje in de lijst. Het is verleidelijk om typisch Amerikaanse themaliedjes te gebruiken, van die Route 66-muziek uit de tijd dat een auto nog meer vrijheid betekende dan nu. Maar dan wordt de playlist te basaal, dus die heb ik achterwege gelaten. Ik vind wel dat The Beach Boys een plek verdienen. Je hoeft geen zestiger te zijn om de kwaliteit te horen. Luister dit onverwoestbaar optimistische liedje drie keer en je hoort elke keer andere details, geweldig!”

Rihanna – Love On The Brain
“Hoewel oude liedjes heerlijk zijn om in de auto te draaien, klinkt nieuwe muziek gewoon beter. Er kan meer laag in. De muziek van Rihanna klinkt ongelooflijk goed in de auto, het is een mooi geproduceerde sound. Ik ken trouwens veel mensen die de bass veel te zwaar hebben staan in de auto. Het doet me denken aan die hoedenplanken met subwoofers erin. Als je een nieuwe auto hebt met een geluidsinstallatie, zet de bass dan wat zachter. Dat doet de muziek echt meer recht!”

Billy Bremner – Loud Music In Cars
“Ik ben weggebleven van veel liedjes die typisch over auto’s gaan, maar deze moest er écht in. Billy Bremner speelde in veel bandjes als tweede gitarist, dit is eigenlijk zijn enige solohit met het eigenzinnige Britse label Stiff. Zelf houd ik dus wel van luide muziek in de auto, maar ik heb een hekel aan harde toetergeluiden in radioreclames of liedjes. Levensgevaarlijk!”

Anderson.Paak – Celebrate
“Om de playlist fris te houden, combineer ik oudere muziek met nieuwe klanken als Anderson.Paak. Ook als je niet van hiphop houdt, is dit liedje goed te doen, heel melodieus en Anderson.Paak zingt meer dan hij rapt. Het hele album Malibu is trouwens een aanrader, heel zomers en net als The Beach Boys zo’n Amerikaans West Coast-sfeertje.”

Sheryl Crow – Soak Up The Sun
“Een nummer van haar vierde, minder bekende album C’Mon C’Mon. Ik vind Sheryl Crow nog steeds relevant en dit liedje heeft een fijne sfeer die het plezier van autorijden goed weergeeft. Als ik dit luister, beeld ik me in dat ik in een open auto naar het strand rijd met een picknickmand achterin.”