Financieel, Verdieping 18-05-20 | 2755 keer gezien

Een lange levertijd kan gevolgen hebben voor je huidige bijtelling

Loopt het leasecontract van je huidige leaseauto binnenkort af en ben je van plan een nieuwe te bestellen? Let dan op de levertijd van die auto, want die kan gevolgen hebben voor de bijtelling die je betaalt voor je huidige auto. Lees hier hoe dat zit.

Als de nieuwe auto die je bestelt pas later leverbaar is, zul je mogelijk langer met je huidige leaseauto moeten rijden. Als je een leaseauto hebt van vijf jaar oud met een lagere bijtelling, dan heeft dit gevolgen voor de bijtelling die je moet betalen tot de nieuwe auto geleverd wordt.

De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe zakenauto wordt bepaald op het moment dat de auto geregistreerd wordt. Als die auto in aanmerking komt voor een korting op de bijtelling, dan is deze maximaal 60 maanden geldig. Als je na vijf jaar nog steeds in die auto rijdt, wordt het bijtellingspercentage gecorrigeerd naar het percentage zoals dat oorspronkelijk zou zijn geweest zonder korting.

Een voorbeeld: Stel dat je een auto uit augustus 2015 rijdt met een bijtelling van 14%. De reguliere bijtelling in 2015 was 25%. Deze auto heeft dus een korting van 11% gekregen voor maximaal 60 maanden. Per augustus 2020 vervalt deze bijtellingskorting, dus betaal je vanaf die maand 25% bijtelling.

Als je je oriënteert op een nieuwe auto, loont het dus om rekening te houden met de levertijd. Voor elektrische auto’s komt daar nog bij dat de bijtelling per januari 2021 stijgt van 8% naar 12%. Die wil je dus zeker dit jaar nog geleverd krijgen!

Lees hier hoe je als ondernemer toch je autokosten kunt verlagen.