Design, Ontspanning 14-07-20 | 2806 keer gezien

Eeuwig duurt het langst

kurk mx-30

Mazda heeft altijd veel aandacht besteed aan de materialen die gebruikt worden in zijn auto’s. Anno 2020 put Mazda niet alleen uit zijn 100-jarige historie, maar kijkt het ook naar de toekomst als een merk dat plaatselijke gemeenschappen met verantwoorde productiemethoden ondersteunt.

Historisch kurk

Het klinkt misschien gek om kurk voor een auto-interieur te gebruiken, maar als je op zoek bent naar minimale impact op het milieu, dan is het niet zo vreemd. Kurk is afkomstig van de schors van een kurkeik en kan ieder jaar van dezelfde bomen geoogst worden. De ecologische voetafdruk van het kurk dat Mazda toepast, wordt verder verkleind door restafval van de wijnfleskurkproductie tegebruiken. Een speciale coating accentueert de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, terwijl door de kurk met een basismateriaal te combineren de warmte en schoonheid worden aangevuld door een ingebouwde duurzaamheid.

Ademende stoffen

Plastic afval is een wereldwijd probleem, maar door het gebruik van gerecyclede flessen van polyethyleentereftalaat (kortweg PET) heeft Mazda een ‘ademende’ stof ontwikkeld die in het interieur kan worden toegepast. het ‘ademend’ wordt verwezen naar de textuur. Net als de menselijke ademhaling, is het ongelijkmatig en warm. De stof ziet eruit alsof hij lucht ademt en doet denken aan washi, Japans papier dat gemaakt is van met elkaar verweven vezels. Washi bood de ontwerpinspiratie voor deze niet-geweven stof, die op alle mogelijke manieren gevormd kan worden voor een unieke uitstraling met een klassieke en stijlvolle afwerking.

Premium klassiek kunstleer

Kunstleer werd traditioneel gezien als inferieur alternatief voor echt leer, maar Mazda daagt deze manier van denken uit met een frisse benadering. Bij zijn nieuwste Premium Vintage Leatherette wordt de hoogste kwaliteit veganistisch leer gebruikt als basismateriaal, dat wordt bedrukt met een klassiek vintage leerpatroon. Daarna wordt het met een nauwkeurig afgemeten siliconencoating afgewerkt. Die zorgt voor diepte en textuur, waardoor het materiaal prettig aanvoelt. Omdat het geen levende materie is en er amper organische oplosmiddelen aan het productieproces te pas komen, is de impact op het milieu aanzienlijk verminderd.

Delen via

  • Jan Johannes Doff schreef:

    Mazda is op meerdere fronten uitstekend bezig naar mijn idee! Goed dat een automerk op meerdere vlakken rekening houdt met de impact op het milieu en onze leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *