Ontspanning, Rijplezier 28-02-18 | 21487 keer gezien

Vijf tips voor een optimale zitpositie

De eenheid tussen mens en machine is waar het bij Mazda om draait. Dat begint op het moment dat je de auto in stapt, het moment dat je gaat zitten en het stuur vastgrijpt. Alles moet hier aan kloppen en daarom is het belangrijk om je stoel en stuur zo in te stellen dat je comfortabel zit, elke rit weer.

Doorloop onderstaande vijf stappen naar de ideale zitpositie:

 1. Begin bij je stoel. Ga rechtop in je stoel zitten met je bekken zo ver mogelijk achterin de zitting. Zet de stoel zo ver naar voren dat je zonder je been te overstrekken de koppeling volledig in kan drukken, maar niet zo ver dat je knieën in de weg zitten bij je stuur.
 2. Bij het instellen van de stoelhoogte moet je rekening houden met de hoogte van je heupen en je knieën: die moeten op dezelfde hoogte zitten. Je mag dus niet ‘hangen’ in je stoel.
 3. De hoek van je stoelleuning is ideaal op 100 graden. Als je bij het rijden merkt dat je schouders naar voren moeten hangen dan staat de leuning te ver naar achteren. Ook als je naar voren moet buigen tijdens het rijden moet de leuning verder naar voren.
 4. De hoofdsteun moet zo zitten dat je met je achterhoofd op het midden van de hoofdsteun leunt.
 5. Je stuur is ook in hoogte en diepte verstelbaar. Stel je stuur zo in dat je alle instrumenten in je dashboard makkelijk kunt lezen en je met gestrekte armen de bovenkant van je stuur vast kunt pakken.

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen zou je helemaal klaar moeten zijn voor eindeloze comfortabele ritten in je Mazda. Bekijk hieronder een video over het afstellen van je stoel.

Mocht je toch last krijgen van je rug, of twijfelen over de juiste stoelinstellingen? Dan kan je altijd bij je dealer langs voor hulp bij de perfecte afstelling.

Dat is pech, afstelling weg! Of toch niet…

Je kent het wel, je hebt net lekker de perfecte stoelpositie gevonden en dan neemt je partner je Mazda mee.. heel je afstelling weg! Daar hebben we gelukkig een oplossing voor. In sommige uitvoeringen van Mazda zit de stoelgeheugenfunctie waardoor je met een simpele druk op de knop je eigen afstelling weer terug hebt. Als er naast je stoel drie knoppen zitten met ‘1’, ‘2’, en ‘set’ heeft hij deze functie. Zet je stoel in de perfecte stand, druk naast de stoel op ‘set’ tot je een lange piep hoort. Druk daarna binnen 5 seconden op ‘1’ of ‘2’ tot je een piep hoort. Nu staat jouw stoelinstelling onder dat nummer en kan je hem altijd weer terugvinden als iemand de stoel anders heeft ingesteld.

Delen via

Tags:   Tips

 • Fred Bottenberg schreef:

  Waarom wordt niet uitgelegd, dat ook de spiegels en de ruitdisplay vastgezet kunnen worden met set 1,2.

 • w. joosten schreef:

  Geen vakantieauto aangezien de zijkanten van je benen afgekneld worden, ook na diverse afstellingen.
  Na ong. 30 km moet je eruit!

 • W. Joosten schreef:

  Veel geprobeerd maar na ong.30 km krijg ik enorm veel last van zijkant benen, geen vakantieauto.

 • Tjirk schreef:

  Groot minpunt dat de hoofdsteunen niet naar voren/achteren versteld kunnen worden. De vorm van de hoofdsteunen maakt dat deze relatief ver naar voren komen (te zien op de foto) en geen prettige zithouding kan worden gevonden, met nekklachten tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *