Nieuws, Rijplezier 14-10-20 | 2568 keer gezien

Junioren maken de dienst uit in Mazda MX-5 cup op Circuit Zandvoort

Mazda MX-5 Cup

Tijdens de vanwege coronamaatregelen uitgestelde “Voorjaarsraces” op Circuit Zandvoort waren het de junioren in de Mazda MX-5 Cup die alle aandacht opeisten. Tussen de buien door werden er drie races gereden waarbij junior Milan Teekens de eerste twee wist te winnen en zijn teammaat Maxime Oosten de derde. Door het puntverlies van András Király, leider in de tussenstand van het kampioenschap, is de strijd om de titel weer helemaal open.

Kwalificatie

Het was niet het meest ideale weer om met raceauto’s op asfalt te acteren, als de regen met bakken uit de lucht komt. Dat was het geval vlak vóór de kwalificatie op de late zaterdagmiddag. Toen de 16 deelnemende auto’s op regenbanden hun snelste rondje neer moesten zetten was er even geen regen, maar de baan was hierdoor natuurlijk wel nat en glad. Marcel Dekker zette al na drie rondjes de op dat moment snelste tijd neer in 2:03.878. Maar met nog 11.38 minuten te gaan van de totaal beschikbare 20 werd de rode vlag gegeven, omdat John Hoogland in het Scheivlak van de baan gegleden was en op een gevaarlijke plek vast kwam te zitten. Tijdens de code rood begon het wederom behoorlijk te regenen, waardoor er daarna niet echt betere tijden op het scorebord kwamen. Dekker behield daardoor zijn snelste tijd, gevolgd door Dirk Warmerdam op 0,9 seconden en András Király op 1,06 seconden.

Drie races op zondag

Vanwege het uitvallen van één compleet evenement in dit coronaseizoen besloot de organisatie om op de zondag drie races op het programma te zetten, om zodoende in ieder geval één race van het totale seizoen te compenseren. Bij de start van de eerste race stond de top tien zoals gebruikelijk in omgekeerde volgorde op de grid, waardoor Hoogland van pole mocht vertrekken met naast zich Oosten. Hoogland was echter dusdanig onder de indruk van zijn pole dat hij meteen in de allereerste bocht al van de baan gleed en zijn race helemaal achteraan moest vervolgen. Oosten kreeg daarmee de kop in de schoot geworpen en bouwde zijn voorsprong gedurende de daarop volgende ronden behoorlijk uit. Daarachter werd er hard gevochten om elke positie tussen Teekens, de Belg Filip Wojtowicz, debutant Mika Morien, Warmerdam, Király en Dekker. Teekens was daarvan de snelste en liep langzaam in op zijn teammaat Oosten, totdat de laatste na zo’n 20 van de 30 minuten durende race problemen kreeg met z’n versnellingsbak en terugviel naar uiteindelijk de 8e plaats in de uitslag. De strijd was echter nog zeker niet gestreden want Teekens werd aan kop het leven zuur gemaakt door Wojtowicz en Király.

Eindstand eerste race

In de laatste ronde lukt het Wojtowicz om voorbij Teekens te komen en zodoende zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. Teekens werd tweede, Király derde. De meest opmerkelijke prestatie kwam op naam van een andere debutant, Daan Pijl, die in zijn allereerste race in deze cup in de auto van Ronald van Loon vanuit de pitstraat en daarmee de laatste plaats oprukte naar de vierde plek op de eindstreep. Na afloop bleek bij de weging dat de auto van Wojtowicz te licht was waardoor hij werd gediskwalificeerd en Teekens als winnaar werd uitgeroepen. De derde podiumplek ging daardoor naar de sensationele Pijl. Dekker werd daarmee vierde.

Tweede race

In de volgorde van de kwalificatie stonden de coureurs op de grid voor race nummer twee, met Dekker dus op pole en naast hem Warmerdam. Vanaf de start was Dekker de snelste en in de daaropvolgende ronden wist hij een voorsprong op te bouwen van ruim drie seconde op de nummer twee Warmerdam. Wojtowicz had ook een goede start maar kreeg al snel zoveel last van slechte banden dat hij ronde na ronde terugviel in de stand. Teekens liet zien dat hij tot de snelsten in het veld behoorde door elke ronde een plaatsje te pakken. Omdat er af en toe wat regendruppels vielen werd de baan op sommige plekken wat listig, waarvan Warmerdam de negatieve gevolgen ondervond. Hij schoof er in de vierde ronde bij het ingaan van de Mastersbocht vanaf en moest een ronde later zijn strijd staken. Teekens reed inmiddels als tweede achter Dekker, die zijn voorsprong ronde na ronde zag slinken. In het kielzog van Teekens kwam Király mee en deze drie zouden de laatste tien minuten van de race gaan uitmaken hoe het podium verdeeld zou worden. Honderd meter daarachter streden Morien en Oosten heftig om plaats vier. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Teekens in de Tarzanbocht de kop over van Király om die vervolgens niet meer af te staan. Daarmee waren de eerste twee podiumplekken gelijk aan race 1, met op de derde tree nu Dekker. Oosten werd vierde, Morien vijfde.

Derde race

De startgrid voor de derde race werd bepaald door de tweede snelste tijd van de kwalificatie. Dat betekende dat Dekker opnieuw op pole stond met Warmerdam weer naast hem en Király daarachter. Oosten en Teekens stonden op respectievelijk plek 6 en 7. Vrijwel direct na de start moest echter de safetycar al in de baan omdat Sam van Norel zijn MX-5 op een gevaarlijke plek in het Scheivlak had geparkeerd. Oosten had al een goede start en deed dat nogmaals bij de herstart. In vierde positie pakte hij Warmerdam en een ronde later ging hij in tweede positie over start-finish, achter Dekker. Bijna halverwege de race werd Dekker zwaar belaagd door zowel Oosten als Teekens. Daarachter was er een gaatje naar de opnieuw ontketende Pijl, weer gestart vanaf plek 16, die aan het strijden was met Van Riet en Wojtowicz. Een ronde later lukte het Pijl om aansluiting te krijgen bij de kopgroep. Király viel plotseling stil in de Arie Luyendijkbocht, maar wist zijn auto te resetten en sloot achteraan weer aan om aan een inhaalrace te beginnen. Oosten had inmiddels de kop overgenomen van Dekker en met nog twee ronden te gaan pakte Teekens ook de tweede plek af van Dekker. Pijl was op dat moment al afgehaakt. In deze volgorde eindigde de race met opnieuw uiterst minieme verschillen op de eindstreep.

Dekker verdiende een extra punt met zijn poleposition en Pijl deed dat met de snelste ronde in de 15e ronde van zijn spectaculaire eerste race met een tijd van 1:55.345. In de tweede race ging die eer in de negende ronde naar Teekens met een tijd van 2:01.456 en ook in de derde race pakte hij dat extra punt met een snelste tijd van 1:53.752 in ronde twaalf.

Teekens is de grote winnaar van het raceweekend, want hij is de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap, zei het met miniem verschil. Hij staat nu op 155 punten, één punt daarachter staat Király. Dan is er een gaatje naar de nummer drie, Oosten, met 131 punten, direct gevolgd door Dekker met 125 punten. Warmerdam blijft vijfde, nu met 84 punten.

Bij de Junioren vergroot Teekens daarmee zijn voorsprong op Oosten. Wojtowicz had een zeer slecht weekend en blijft steken op 52 punten.

Delen via

Tags:   Mazda MX-5 Cup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *