Financieel, Verdieping 27-02-20 | 3000 keer gezien

Kleine-ondernemersregeling gewijzigd: inruilauto kan margeauto zijn

Per 1 januari 2020 is de kleine-ondernemersregeling (KOR) gewijzigd die geldt voor ondernemers met een omzet tot 20.000 euro per jaar. Deze wijziging heeft gevolgen voor de aanschaf en inruil van een auto. Lees hier hoe dat zit.

Tot eind 2019 bestond de kleine-ondernemersregeling (KOR) uit een korting op de af te dragen BTW. Per 1 januari 2020 is die regeling gewijzigd in een BTW-vrijstelling. Ondernemers die in een kalenderjaar niet meer dan 20.000 euro omzet maken, hoeven dan geen BTW te berekenen op de prijzen van de diensten of goederen. Dat is natuurlijk extra prettig, vooral als jouw afnemers particulieren zijn.

Maar de BTW-vrijstelling betekent ook dat je geen BTW kunt aftrekken op jouw eigen inkopen. Bij aanschaf van een auto is dat misschien even slikken, maar houd er rekening mee dat je bij latere inruil dus óók geen BTW hoeft af te dragen. Voor het autobedrijf dat die auto inruilt, is die auto dan een zogeheten ‘margeauto’. Het autobedrijf draagt dan bij verkoop alleen BTW af over de marge.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je als ondernemer de nieuwe KOR toepast en vóór 2020 al een auto mét BTW-aftrek gekocht hebt. Afhankelijk van de leeftijd van de auto en het BTW-bedrag heb je dan eind 2019 nog BTW moeten afdragen op de auto. Vanaf 2020 is de auto BTW-vrij. Bij inruil hoef je geen BTW meer te berekenen en de inruilprijs telt niet mee voor de omzetgrens van 20.000 euro.

Bekijk hier alle informatie over de KOR