Technologie, Verdieping 21-12-20 | 2941 keer gezien

Laadkosten en beschikbaarheid van laadpunten straks verplicht openbaar

Het is al jaren een bron van ergernis voor veel EV-rijders in Nederland: de onduidelijkheid over de laadkosten bij een publiek laadpunt. Gelukkig komt daar definitief verandering in. Vanaf 1 juli 2021 zijn aanbieders namelijk verplicht om alle informatie over de laadkosten en de beschikbaarheid van publieke laadpunten openbaar te maken.

De Autoriteit Consument & Markt trok eerder dit jaar al aan de bel over het gebrek aan transparantie. Je hebt van tevoren vaak geen idee hoeveel je moet betalen voor een laadsessie, omdat het nergens wordt aangegeven of moeilijk vindbaar is. Bovendien zijn er allerlei verschillende aanbieders van laadpunten en laadpassen die allemaal hun eigen tarieven hanteren. Die tarieven kunnen dan weer verschillen per abonnementsvorm, per laadpunt en per stad of provincie.

Dit verandert per 1 juli 2021. Vanaf dan zijn laadexploitanten verplicht om informatie over hun publieke laadpunten openbaar te delen. Deze data moet naast hun eigen website of app ook beschikbaar zijn voor derden. De verplichtstelling wordt wettelijk vastgelegd in het ‘Besluit en Regeling Infrastructuur Alternatieve Brandstoffen’ door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

LEES OOK: Hoeveel kost het om een elektrische auto op te laden?

Snel en eenvoudig vergelijken

Het is de bedoeling dat je straks snel en eenvoudig kunt controleren hoeveel het kost om een elektrische auto op te laden. Prijsvergelijkingswebsites en -apps moeten met real-time informatie een helder kostenoverzicht kunnen bieden van alle publieke laadpunten in Nederland. Daarbij moet ook informatie over de beschikbaarheid van de laadpunten openbaar worden gemaakt.

LEES OOK: 5 handige apps voor EV-rijders

Volgens het ministerie van I&W heeft deze regelgeving als effect dat (toekomstige) rijders van elektrische auto’s kunnen vertrouwen op de beschikbaarheid van goede gebruikersinformatie over oplaadpunten. Dit zal naar verwachting een drempel wegnemen voor elektrisch rijden en daarmee de transitie naar emissievrij vervoer versnellen.

Delen via

Tags:   elektrisch rijden, opladen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *