Rijplezier, Verdieping 12-09-19 | 2623 keer gezien

Let op regels bij APK-keuring tijdens schorsing

Rijd je in een auto die geschorst is? Dat kan leiden tot een naheffing van de motorrijtuigenbelasting én een boete. Moet de auto tijdens de schorsingsperiode gekeurd worden? Let dan goed op de juiste formaliteiten.

Tijdens een schorsing is een auto vrijgesteld van verzekerings- en keuringsplicht. Ook hoeft de eigenaar geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Weggebruik is niet toegestaan. Mocht het kenteken weer actief worden, dan is een geldige APK verplicht.

In een zaak die bij de belastingrechter voorkwam, ging het om de boete bovenop de naheffing. De naheffing was opgelegd omdat de eigenaar met zijn auto naar een garagebedrijf was gereden om een voorcontrole voor een APK te laten doen. De Belastingdienst kwam hierachter en legde een naheffing mét boete op. De rechter beoordeelde of de boete wel of niet terecht was.

Naheffing motorrijtuigenbelasting

Voor een rit naar een garagebedrijf voor een APK maakt de Belastingdienst een uitzondering. De rit kun je vooraf bij de Belastingdienst melden, zodat er geen naheffing wordt opgelegd. Meld je de keuring niet en stuurt de Belastingdienst een aankondiging van de naheffing, dan kun je ook op dat moment nog onder de naheffing uitkomen als je bewijsstukken van de keuringsafspraak laat zien.

Geen officiële APK

In dit concrete geval ging het echter niet om een officiële APK, maar om een voorcontrole. De eigenaar had daarom als bewijsstuk een formulier met daarop de bewuste datum van de voorcontrole. Ook de geconstateerde gebreken aan de auto en de vereisten voor een geldige APK stonden vermeld.

Uitzondering

De rechter haalde de wet aan, waarin staat dat er een uitzondering is als het voertuig op de dag van de APK op de openbare weg rijdt. In de wet staat dat als volgt beschreven: ‘Er wordt vrijstelling verleend indien bescheiden worden overgelegd waaruit blijkt dat het motorrijtuig op de desbetreffende dag aan een keuring zal worden onderworpen.’

De rechter oordeelde dat in dit geval geen sprake is van een uitzondering. Er was dus ook geen verdedigbaar standpunt dat zou kunnen leiden tot het vervallen van de boete. De naheffing en de boete bleven dan ook in stand.

Sinds 2019 constateren camera’s met kentekenherkenning eventueel weggebruik tijdens schorsing. Een rit naar de APK tijdens een schorsingsperiode is dus alleen mogelijk op de officiële keuringsdag.

Delen via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *