Ontspanning, Rijplezier 20-05-19 | 2922 keer gezien

Marcel Dekker winnaar eerste raceweekend nieuwe Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup Zandvoort Mazda MX-5 Cup Zandvoort

De nieuwe Mazda MX-5 Cup beleefde afgelopen weekend tijdens de Jumbo Racedagen op Circuit Zandvoort zijn debuut. Onder grote publieke belangstelling wist oud-kampioen Marcel Dekker de meeste wedstrijdpunten te pakken, door in de twee races op zaterdag en zondag respectievelijk als eerste en tweede te finishen. Bij de rijders onder de 24 jaar die strijden om de Junior Cup ging de hoogste eer naar Dominique Kraan.

Over de Mazda MX-5 Cup

De Mazda MX-5 Cup is een nieuw initiatief van importeur Mazda Motor Nederland in samenwerking met V-Max Racing Management in Breda. Aan de start van de vrije training op vrijdag stonden 21 auto’s, waaronder die van gastrijder Michael Bleekemolen. De routinier reed in een voor hem volledig vreemde auto meteen de 8e tijd. Later op de dag wist hij zijn tijd echter niet te verbeteren en strandde in de kwalificatie op de 12e plek. De pole ging naar de Mazda MaX5 kampioen van 2017 en 2018, András Király, in een tijd van 1:56.8. Daar 0,25 seconden achter stond Paul Sieljes en Kraan volgde op 0,48 seconden. Dekker startte als vijfde.

Direct na de start van de eerste race met een reversed grid voor de eerste tien startplekken op zaterdag ging het bij het uitkomen van de Tarzanbocht mis voor Király, toen hij vanaf zijn 10e startplek in de mêlee hard op zijn rechterachterwiel werd geraakt. Even later moest hij de strijd staken. Dekker had een bliksemstart vanaf plek 6 en reed na een paar honderd meter al aan de leiding. Samen met de van pole gestarte Olivier Naaktgeboren maakten ze er een mooi spektakel van. Bleekemolen moest na een paar ronden uitvallen vanwege een los element in de achterwielophanging. De winst in de eerste race ging naar Dekker, gevolgd door Naaktgeboren en Wax Weering.

In de tweede race mocht Király wel van zijn echte poleposition vertrekken en deed dat goed. In het begin van de race had hij nog even last van Sieljes maar al snel liep hij in z’n eentje aan kop weg van de rest. Dekker had opnieuw een wereldstart en reed als ‘best of the rest’ al snel in tweede positie. In de tweede race kwam de safetycar tot twee keer toe in de baan, met als resultaat dat de race zelfs onder deze omstandigheden moest worden afgevlagd. Király reed op dat moment in eerste positie, gevolgd door Dekker en Joshua Kreuger, wat dan ook de einduitslag werd. Bleekemolen reed zijn gastenauto naar een verdienstelijke 9e plaats.

Toine Kreijne maakte van alle rijders de meeste progressie. Tot twee keer toe wist hij zich van de 16e startplek op te werken naar de 4e plek op de finishlijn.

Snelste ronde gerekend over beide races was voor Paul Sieljes in de eerste race in een tijd van 1:58.046.

Een uitgebreid raceverslag en foto’s zijn te vinden op www.mazda-mx5cup.nl.

Delen via

Tags:   Mazda MX-5 Cup, MX-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook leuk