Nieuws 12-07-18 | 12796 keer gezien

Mazda CX-5 wint test Autoweek

Mazda CX-5

Autoweek heeft onze CX-5 opnieuw getest en ditmaal tegen de Peugeot 3008. De vraag die Autoweek zich stelde was of de leerling (Peugeot) kon winnen van de meester (Mazda).

De vergelijking begon met het interieur, Autoweek schrijft over de CX-5: ‘ Gaandeweg valt op hoe goed de materialen zijn en vooral hoe ontzettend slim het interieur in elkaar steekt. Dankzij de centrale controller bedien je de zaken die overblijven veel sneller. Zeker tijdens het rijden zorgt dat voor minder afleiding en dus meer veiligheid. (…) Hij is minder spectaculair, maar tegelijkertijd ergonomisch meer verantwoord.’ Mazda heeft bij het ontwerp van de CX-5 gebruikgemaakt van de designtaal ‘Ma’ waar alles wat overbodig is, is weggelaten. Wat overblijft is een hyper functioneel interieur waar alle functionaliteiten precies zitten waar je ze verwacht te vinden.

‘Jinba Ittai’

De motor waar het geteste model over beschikt is een SKYACTIV-G 2.0 met manuele transmissie. Autoweek is te spreken over dit blok: ‘Mazda kiest voor een relatief grote verbrandingsmotor zonder drukvulling. Dat heeft als gevolg dat de tweeliter veel soepeler en voorspelbaarder op het gaspedaal reageert.’(…) ‘je voelt amper iets van de viercilinder en de handgeschakelde zesversnellingsbak die Mazda aanbiedt, is er eentje in een goede Japanse traditie. De pook gaat licht, maar met heel veel feedback door het H-patroon, waardoor het schakelen een genot is voor degenen die daar prijs op stellen en geen nadeel voor mensen die dat niet doen.’ Precies dat is het gevoel wat wij ‘Jinba Ittai’ noemen, eenheid met je auto en een ongeëvenaard rijplezier wat je nergens anders zo zal ervaren.

Dat de CX-5 door de ANWB benoemd is tot meest waardevaste auto en nu ook de prijs van occasion van het jaar heeft binnengesleept is ook Autoweek niet ontgaan. ‘De Mazda CX-5 is zowel qua nieuwverkoop als restwaarde zeer succesvol, en behoort tot de top van het segment.’

Om de eerste vraag te beantwoorden, wint de leerling van de leraar?

‘(..)Toch streeft de 3008 de Mazda CX-5 nergens overtuigend voorbij en omdat die laatste erg gunstig in de markt wordt gezet, met een luxe uitrusting, is het kostenverschil te overzien. Vooralsnog kan de leerling de meester benaderen, maar niet overtreffen.’

Wil je meer weten over de CX-5? Lees het hier.

Benieuwd naar andere rijtesten met de CX-5? Lees dan hier de Autoweek special.

Delen via

Tags:   rijtesten, skyactiv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *